Naslovna Featured Istaknuto Skupština raspravljala o niz bitnih tačaka za grad

Skupština raspravljala o niz bitnih tačaka za grad

skupstina-raspravljala-o-niz-bitnih-tacaka-za-grad

Dvodnevno skupštinsko zasedanje okončano je u subotu u 5 sati ujutru. Odbornici gradskog parlamenta usvojili su niz odluka koje se odnose na nova kadrovska rešenja u nekim javnim preduzećima i ustanovama, kao i na izveštaje o radu za proteklu godinu. Skupština grada Novog Pazara usvojila je i rebalans budžeta za tekuću godinu, koji je, zbog pandemije korona virusa, umanjen za oko 6 odsto u odnosu na planirani.

Drugim rebalansom budžeta o kojem se raspravljalo na sednici SKupštine predviđeno je da se u gradsku kasu tokom ove godine slije ukupno 2.978.351.000 dinara, što je manje od ranije planiranih prihoda od 3,15 milijardi dinara.

Projektovano je da će do smanjenja prihoda doći u oblasti naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta od kojih će, umesto planiranih 420 miliona, biti naplaćeno nešto više od 248 miliona dinara.

Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda, Senad Melajac je rekao da su zbog smanjenja prihoda, izvršene promene i na rashodovnoj strani budžeta. Tako će izdvajanja za plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biti umanjena za oko 12 miliona dinara, dok će oko četiri miliona biti ušteđeno na isplatama nagrada i bonusa.

Umesto planiranih 709 miliona za korišćenje roba i usluga, drugim rebalansom je za tu stavku namenjeno oko 563 miliona dinara. Socijalna davanja biće umanjena za 30 miliona, dotacije sportskim organizacijama za preko 40 miliona, a školama za oko 15 miliona dinara.

Budžetski deficit na kraju godine iznosiće blizu 107,5 miliona dinara.

Odbornici lokalnog parlamenta imenovali su Muja Šaćirovića za direktora Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta, a po sprovedenom konkursu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je budžet smanjen za oko šest odsto, što je znatno manje nego kod znatno razvijenijih gradova i država čiji će budžeti zbog epidemije korona virusa biti manji za oko 20 odsto.

“Budžet Novog Pazara je mali, možda i najmanji po glavi stanovnika, ali se trudimo da racionalno raspolažemo sredstvima, da ih ravnomerno rasporedimo. Grad raste i razvija se, sve više ulažemo u infrastrukturu,”, poručio je Biševac.

Odbornici lokalnog parlamenta imenovali su Muja Šaćirovića za direktora Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta, a po sprovedenom konkursu.

Šaćirović je od 2015. godine rukovodio jednim od najvažnijih javnih preduzeća u Novom Pazaru kao vršilac dužnosti direktora uz nekoliko prekida.

Za vršioca dužnosti direktora Zavoda za urbanizam na sednici Skupštine izabran je inženjer građevine Enes Škrijelj, koji je šest godina bio projektant u tom preduzeću, a od 2012. godine je zamenik direktora i šef odseka za projektovanje.

Za novog vršioca dužnosti direktora “Parking servisa” imenovan je ekonomista Emir Spica,a dosadašnji vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Armin Mehović imenovan je za vršioca dužnosti direktota JKP “Gradska čistoća”.

Mehović je inženjer građevine, a na čelu “Parking servisa” bio je od 2015. godine.

Odlukom odbornika Skupštine, posao glavnog urbaniste obavljaće inženjer arhitekture Suat Ljajić, koji je Zavodom za urbanizam rukovodio od 2013.godine.

Za direktora Ustanove za sport imenovan je Emir Mehmedović.

Skupštini je predstavljen i izveštaj štaba za vanredne situacije vezano za preduzete mere u borbi protiv korona virusa od marta do oktobra ove godine.

Skupština je usvojila i Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta kojom je smanjena naknada za izgradnju stambenih objekata površine manje od 200 kvadrata.

Usvojena je i odluka kojom će biti uvećana taksa za isticanje reklama kladionicama i kockarnicama pa će sada iznositi 101 dinar dnevno po kvadratnom metru reklame.

Na sednici je odlučeno i da boravišna taksa za smeštaj u ugostiteljskim objektima bude smanjena sa 120 na 110 dinara po danu.

Izabrani su članovi saveta za bezbednost i rodnu ravnopravnost, a usvojena je i promena naziva Sportsko-sajamske ustanove “Pendik” u Ustanova za sport, kao i izmene statuta te javne ustanove.

Poslednje skupštinsko zasedanje trajalo je puna 33 sata.

Exit mobile version