Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Poslanici Skupštine Kosova danas su usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika

Priština

Poslanici Skupštine Kosova danas su usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, poslanici Skupštine Kosova su na predlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. U ime predlagača „Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina“ poslanicima se obratio Bahrim Šabani, poslanik bošnjačke koalicije “Vakat”.

Rekao je da se predložena Rezolucija bazira na odluci Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, s ciljem da se genocid u Srebrenici nad Bošnjacima ne negira i ne zaboravi i da žrtve genocida dobiju zasluženu pravdu, kako bi se region okrenuo svjetlijoj budućnosti uz podsticanje pomirenje naroda na prostorima Zapadnog Balkana.

“Usvajanje ove Rezolucije imaće višestruki značaj i za nas ovdje i za narode u regionu. Pomoći će da se smire strasti i, nadamo se, osvijeste oni koji negiraju genocid. I da se izvršioci ovog stravičnog zločina u srcu Evrope i oni koji u međuvremenu negiraju genocid, ne kriju iza naroda i ne poistovjećuju se sa narodom. Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, budu nauk za buduće generacije, da ona bude sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, kazao je Šabani.

Izvor: AA

Foto: Erkin Keçi /AA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO