Naslovna Vijesti Skupština izglasala povjerenje Vladi Mila Djukanovića

Skupština izglasala povjerenje Vladi Mila Djukanovića

U Skupštini je večeras izglasano povjerenje Vladi premijera Mila Đukanovića. Za povjerenje Vladi glasali su 42 poslanikaa DPS-a, Pozitivne i predstavnika partija manjinskih naroda, dok je 20 poslanika bilo protiv. Premijer Milo Đukanović poručio je, u završnoj riječi uoči glasanja o povjerenju Vladi, da DPS prihvata plan Pozitivne Crne Gore za prevazilaženje političke krize i pozvao predstavnike parlamentarne opozicije da učestuju u daljem radu Vlade.

Premijer je naglasio da respektuje činjenicu da postoji nepovjerenje političkih partija između sebe i u izborni sistem i dodao da će DPS učiniti sve da se to nepovjerenje, ako ne eliminiše, bar umanji.
“Zato pozivam sve partije parlamentarne opozicije da uđu u Vladu i preuzimanjem dijela odgovornosti pomognu da zemlja učvrsti stabilnost i dobije kredibilnu vlast, nakon izbora. Znam da su razlozi nepovjerenja uglavnom vezani za pitanje biračkih spiskova i korišćenja državnih resursa. Posebno je interesovanje da se ostvari puna konatrola nad radom MUP-a i ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja i ministarstva poljoprivrede. Spreman sam da u tim resorima otvorim prostor za učešće parlamentarne opozicije u Vladi. Ta participacija može biti na ministarskom i na pomoćničkom nivou sa dodatnim ovlašćenjima. Spreman sam da ponudim i jedno potpredsjedničko mjesto zbog uvida u rad užeg kabineta Vlade. Mislim da sve ovo do kraja korespondira sa inicijativom Pozitivne Crne Gore”, poručio je Đukanović.
Predsjednik Vlade je ocijenio da je rasprava potvrdila opravdanost vladine inicijative. Đukanović je poručio da je nelogično da je ta inicijativa udar na parlamentarizam, kao što to tvrdi SDP.
“Upravo naprotiv, mislim da je ova inicijativa najveći doprinos parlamentarnom dijalogu posebno jer je Vladu kao tehničku označio upravo naš dosadašnji koalicioni partner”, poručio je Đukanović.
Đukanović je naglasio da se dugo u Crnoj Gori vrlinom smatrala nepromijenjenost mišljenja.
“Ako SDP ima pravo na promjenu mišljenja, valjda ima pravo i svaka druga partija da to uradi. Nije bila politička korupcija da se nakon lokalnih izbora u Podgorici SDP, koji je nastupio sa opozicionom strankom, svoj blok glasova pridruži DPS-u bez korupcije”, rekao je premijer.
Na konstataciju predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da je bilo korupcije u tom slučaju, Đukanović je rekao da nije upoznat sa tim i da Krivokapić traba da informiše javnost i da treba sprovesti istragu.
Lider DPS-a je ocijenio da je u pojednim medijskim radioniocama smišljen način kako napasti najjaču partiju.  
“Nemoguće je DPS pobijediti na izborima, pa je treba pobijediti buntom, prelaznom vladom, uticajem sa strane. Tragikomično je reći da Crna Gora nije demokratska država”, kazao je Đukanović.
Đukanović navodi da Crna Gora nije u političkoj krizi, dodajući da funkcionišu sve grane vlasti, uključujući lokalne samouprave.
“Nakon ove rasprave, jedna od dvije vladajuće stranke će ići u opoziciju. Ukoliko DPS ostane u vlasti, a SDP se preseli u opoziciju, to se apsolutno neće odraziti na stabilnost i bezbjednost Crne Gore”, rekao je premijer. 
Ovdje je riječ o napadu na strateške pravce Crne Gore, a to su put ka NATO-u i Evropskoj uniji , kazao je Đukanović.
Crnogorsko društvo je podijeljeno i to ne opterećuje našu stabilnost, ali opterećuje tempo našeg razvoja, rekao je Đukanović i odbacio tvrdnje da je Vlada odgovorna za podjele u Crnoj Gori, navodeći da su one mnogo starije od ove Vlade. 
Premijer je ocijenio da je ova Vlada skup onog najboljeg što Crna Gora može dobiti u ovom trenutku, “od onih ljudi koji su spremni da se bave ovim poslom”.
Predsjednik Vlade je poručio da svi ekonomski parametri pokazuju da Crna Gora nije u krizi i dodao da brojni podaci potkrepljuju njegovu ocjenu. Nema nijednog parametra koji govori protiv toga da je država u ozbiljnom ekonomskom razvoju, kaže Đukanović.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Tarzan Milošević je ocijenio da je rasprava o povjerenju Vladi potvrdila da je odlična prilika za parlamentarni dijalog i posjetio da je DPS pozvao sve partije da “sljedećih nekoliko mjeseci zajedno rade na unaprijeđenju izbornog procesa i otklone sve nepravilnosti za fer i demokratske izbore”. On je ocijenio da je dosadašnji koalicioni partner zaboravio sve pozitivne domete koalicije, koju je predvodio DPS.
“SDP se potpuno preselila u opoziciju i zaboravili su sve istorijske rezultete koalicije kojoj su pripadali. Ovo je važan trenutak za politički sistem Crne Gore, jer koalicija više ne postoji. Mi smatramo da ne možemo raditi sa onima koji su protiv crnogorske nezavisnosti i koji su protiv NATO integracija. Nijesmo čuli tokom ova tri dana ubjedljive i realne razloge, zbog kojih bi ovoj Vladi trebalo uskratiti povjerenje”, poručio je Milošević.

Exit mobile version