Skupština danas o izmenama i dopunama Zakona o PIO

Skupština Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi trebalo da se reši problem koji je nastao za jedan broj korisnika prevremene starosne penzije.

Reč je o onima koji zbog prihvatanja socijalnog programa Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i priprema za privatizaciju, nisu mogli da ostvare pravo na starosnu penziju zbog promenjenih uslova za ostvarivanje tog prava 2014.godine.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije ranije su za Tanjug rekli da se izmenama zakona ispravlja greška koja je napravljena 2014, odnosno 2015. godine, kada je donet i počeo da se primenjuje Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, a odnosi se na zaposlene koji su radili u firmama u restrukturisanju.

Ti radnici su pre donošenja tog zakona imali opcije socijalnog programa pet godina do penzije i dve godine do penzije i nalazili su se na tržistu rada kao nezaposlena lica, gde su čekali da se penzionišu.

Promenom zakona 2015. godine došlo je do toga da oni zbog uvođenja penala na penzije pre navršenih 65 godina života nisu imali uslov za normalan odlazak u penziju, nego su tretirani kao zaposleni koji su otišli u prevremenu penziju.

Kada je uočeno da je tim ljudima naneta nepravda, Vlada Srbije je donela uredbu kojom je to regulisano tako što su im isplaćivane naknade do visine pune penzije kako ne bi trpeli štetu.

Pošto odlaskom svake vlade prestaju da važe i uredbe koje je ona donela, sve dok se ne konstituiše sledeća vlada, ovi ti radnici su imali problem jer u međuperiodu nisu primali naknadu.

Da bi se ta nepravda ispravila i problem prevazišao, rešeno je da se to unese u Zakon o PIO i da se ta nepravda jednom zasvagda reši, naveli su u tom sindikatu.

Kažu da se zakonske izmene odnose na oko 15.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

Foto: Kurir

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO