Naslovna Tehnologija Softver Skrivene mogućnosti Windows 10

Skrivene mogućnosti Windows 10

Iako ih koristi većina vlasnika računara na svetu, Windows operativni sistemi uvek imaju neke opcije nepoznate široj javnosti.

Iskusni korisnici Windows računara već znaju za Remote Assistance alat, koji omogućuje pozivanje “omiljene osobe koja se razumije u računare” tako da daljinski može pomoći u rešavanju problema. Veza je sigurna i privremena i moguće ju je pronaći u Control Panelu pod System > Advanced System Settings > Remote.

Ako niste navikli da koristite Windows Calculator, prijatno ćete se iznenaditi njegovim mogućnostima. On je mnogo moćniji nego što na prvi pogled deluje, jer u sebi krije mnoštvo opcija za konverziju jedinica, računanje vremenskog raspona, pa čak i potrošnju goriva. Sve je dostupno u jednostavnom meniju View.

Kako bi brzo popravili Windows instalaciju bez takozvanih recovery diskova ili uklonili bloatware, korisnici Windows 8 i Windows 10 operativnih sistema mogu se poslužiti alatom Deployment Imaging Service and Management (DISM). Reč je o vrlo moćnom dodatku koji je moguće koristiti i za backup. Za pregled mogućnosti dovoljno je otvoriti Command Prompt s administratorskim ovlašćenjima i ukucati DISM naredbu. Za nešto više instrukcija treba da posetitei MakeUseOf.

S novim računalom obično valja muke mučiti kako bi se prebacili svi podaci i smjestili u odgovarajuće foldere. Za prebacivanje datoteka s Windows 8, Windows RT ili Windows 7 PC-ja koristite integrisani alat Windows Easy Transfer. On može prebaciti sav odgovarajući sadržaj u istoimene foldere. Uključuje i prebacivanje postavki za e-mail, poruke, kontakte i neke druge “sitnice” iz Windowsa. Windows 10 slične mogućnosti krije pod Settings i OneDrive sinhronizacijom.

Ko želi da testira druge operativne sisteme, može se zabaviti virtuelnim računarima, a Windowsi koriste alat Hyper-V u tu svrhu. Sve verzije Windows OS-a se ne stižu s tim, ali ako je moguća instalacija, stvar bi trebalo da bude dostupna na Control Panel > Programs and Features > Turn Windows features on / off.

Ponekad je pretraga interneta za neobičnim simbolima prilično mučan proces. Srećom, Windows Character Map vam može pomoći. Dovoljno je da pretražite (u Start meniju) “charmap” ili “character map” i otvorite alat. On omogućuje odabir fonta, kopiranje sadržaja i tačne kodove za lakši unos.

Za sve one koji nalete na problem i ne znaju kako su do njega došli, koristan alat je Steps Recorder. Ovaj program će u .zip datoteku upakovati sve korake koje je korisnik napravio, a onda ih možete poslati IT stručnjaku kako bi prionašao rešenje. Naravno, bezbednosti radi, alat neće čuvati ukucane lozinke.

izvor: B92

Exit mobile version