Škrijelj: Nasilje policije može da izazove nekontrolisanu reakciju FOTO (uznemirujuće fotografije) VIDEO

Novi Pazar – Na konferenciji za medije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka javnosti su danas prikazane fotografije Edina Hadžovića iz Novog Pazara u krvavoj majici i s povredama lica. Saopšteno je da je on, 11. septembra 2019. godine, pretučen od strane policije bez ikakvog osnova.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj je povodom ovog ali i prethodnih slučajeva koji se deovode u vezu sa pripadnicima MUP-a Srbije ocjenio da “nasilje srpske policije nad Bošnjacima postaje pravilo ponašanja i svakodnevna praksa”.

Ističući da je Edin Hadžević “čovjek iz naše čaršije”, pošteni građanin i uzoran roditelj, te da je u kafiću prilikom proslave rođendana policija je upala i počela sa maltretiranjem djece koja su slavila rođendan, Hadžović postupio roditeljski i zatražio da se policija prema djeci ophodi ljudski i da ih dalje ne ponižavaju, Škrijejelj je naveo da ga policija nakon toga brutalno napala i pretukla pred djecom, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

“Prema informacijama koje smo dobili od njega, nakon što je priveden na njega je vršen pritisak u policiji i tužilaštvu da potpiše izjavu kako ga policija nije tukla te da navodno prizna kako je on njih napao i ako da i potpiše takvu izjavu odmah će ga pustiti da ide kući. On je to odbio”, rekao je generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

On je pored ovog slučaja podsjetiću i na ubistvo Fahrudina Skarepa iz Tutina, kojeg je 30. septembra 2017. godine ubio srpski policajac, slučaj Edite Radetinac koju je, kako je kazao, 31. jula 2019. godine, pred svojom maloletnom djecom pretučena od strane policije u zgradi Policijske uprave, napad na Mersihu Ejupović na koju je 2. septembra 2019. godine u Tutinu, nasrnuo pijani srpski policajac svojim automobilom koji je neregistrovan vozio tri godine.

“Podsjetiću Vas i da srpsko tužilaštvo iz Beograda ništa nije preduzelo u slučaju Ernada Bakana koji je 4. marta ove godine ubijen u Beogradu. Kad se sve to uzme u obzir, jasno je da je u pitanju državna i sistematska represivna politika. Takva politika zastrašivanja Bošnjaka, a naročito maloletnika i djece sprovođenjem policijskog terora planirana je i koordinirana iz Beograda”, istakao je Škrijelj upozorivši da nasilje nad djecom, maloljetnicima i njihovim roditeljima, nad svim Bošnjacima, mogu da izazovu nekontrolisanu reakciju građana.

Kako je ocjenio “to je očigledna namjera Beograda, a to je jako opasno”.

On je ispred SDA Sandžaka pozvao Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Evropsku uniju (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i sve ambasade i međunarodne institucije u Beogradu “da hitno zaustave ovu politiku državnog terora koja se sprovodi u Sandžaku”.

Podsjetivši javnost da su u uniformama, pod amblemima i oznakama srpske policije izvršeni genocid u Srebrenici, etničko čišćenje Sandžaka, otmice, ubistva, mučenja i torture u Sandžaku Škrijelj je ponovio srav SDA Sandžaka da upravo zbog toga 2ta i takva srpska policija, kao i sve druge srpske oružane snage i službe bezbjednosti za bošnjački narod predstavljaju neprijateljsku oružanu silu.

“U tom smislu neophodna je hitna i neodložna lustracija da se zločinci odvoje od normalnih policajaca kao i usaglašavanje nacionalne strukture zapošljenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu i drugim službama i organima sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama”, zaključeno je na konfernciji za novinare u Centrali SDA Sandžaka u Novom Pazaru.

PU Novi Pazar je prošle srijede saopštila da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su E. H. (1975) iz Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Kako je tada saopšteno iz PU Novi Pazar sumnja se da je on, u jednom lokalu u centru Novog Pazara prijetio policijskom službeniku koji je sa patrolom postupao po prijavi građana da je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, E. H. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega je, uz krivičnu prijavu, trebao biti priveden tužilaštvu.

Neki neregistrovani portali bliski lokalnim vlastima u Novom Pazaru ranije su objavili su da je te noći oko 23 sata jedan od pripadnika interventne policije M.K. izudarao gosta kafića u centru Novog Pazara.

Prema tim navodima policija je došla po prijavi građana na proslavu rođendana i privjela više maloljetnih lica koja su bila u alkoholisanom stanju.

“Neki od građana su se pobunili na postupanje policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe fizičke sile. Priveli su sve koji su se bunili”, ispričali su očevici.

Prema nezvaničnim informacija policajac M.K. je upotrebio fizičku silu i zadao više udaraca u predjelu lica jednom od privedenih.

Za sada nema informacija da li je protiv policajca M.K. pokrenut postupak zbog prekomjerne upotrebe sila prinude i nanošenja povreda Edinu Hadžoviću, poznatom kao Edo Limar.

Izvor. snews.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO