Naslovna Featured Istaknuto SKORO 7.000 ĐAKA U SISTEMU DUALNOG OBRAZOVANJA Od sledeće školske godine pet...

SKORO 7.000 ĐAKA U SISTEMU DUALNOG OBRAZOVANJA Od sledeće školske godine pet novih zanimanja

skoro-7.000-djaka-u-sistemu-dualnog-obrazovanja-od-sledece-skolske-godine-pet-novih-zanimanja

U ponudi za dualno obrazovanje od sledeće školske godine biće pet novih obrazovnih profila, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS) i pozvala poslodavce da se uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti.

Saopšteno je da će u školskoj 2021/2022. školskoj godini novi profili uvedeni na inicijativu privrede biti tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

FOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

PKS je pokrenula specijalizovani veb portal na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i na jednostavan način, u tri koraka, podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila, navodi PKS.

Dodaju da je do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, učenje kroz rad u kompaniji može početi već u prvom razredu.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Exit mobile version