ŠKOLE I DALjE RADE, NEĆE BITI KARANTINA: Krizni štab danas razmatra nove mere

SITUACIJA sa epidemijom kovida 19 postaje kritična, a kao odgovor na porast broja inficiranih Krizni štab bi danas mogao da predloži samo jednu meru – produžavanje jesenjeg raspusta koji je po školskom kalendaru trebalo da traje od 11. do 15. novembra.

Čak ni oko ove mere, prema saznanjima “Novosti”, nisu saglasni svi u Kriznom štabu. Oni koju su protiv to obrazlažu time da je u školama epidemiološka situacija dobra.

Razmimoilaženja u mišljenjima su još vidljivija oko eventualnog zatvaranja i ograničavanja kretanja, za koje se zalažu članovi medicinskog dela Kriznog štaba. Zbog toga je još “na klackalici” predlog – da se ograniči noćni provod i lokali zatvore u 21 sat.

Iako smo i juče premašili 2.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona za 24 sata, procena epidemiologa je da smo još u boljoj situaciji nego većina zemalja. Virus je juče potvrđen kod 2.181 osobe na 12.480 testiranih, ali smo, nažalost, zvanično ubeležili još 11 smrtnih ishoda usled komplikacija od kovida.

Najviše novoinficiranih je opet u Beogradu – 969, što je 44 odsto ukupno otkrivenih. Epidemiolog Predrag Kon kaže da se sad registruju pozitivni na koronu koji su se zarazili prošlog vikenda, i da je to posledica izlazaka.

– Te situacije moraju da se izbegavaju, i prvi put tokom ovog vikenda ne smeju da se dozvole – rekao je Kon i dodao da sledeće nedelje očekuje maksimum ovog pika.

U BOLNICAMA 2.125 PACIJENATA

Broj hospitalizovanih se za 24 sata povećao za više od 100, pa ih je sada 2.125, od kojih je 57 na respiratorima.

– Naš sistem zdravstvene zaštite ima veliki broj kreveta i nisu u pitanju kapaciteti za smeštaj samih pacijenata, ali u pitanju je kadar, zato što su lečenje i manifestacija bolesti takvi da zahtevaju veliki broj medicinskih radnika – kaže Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut”.

Posle Beograda, situacija je najsloženija u Novom Sadu sa 157 inficiranih za dan, Valjevu sa 80, Kragujevcu sa 65, Kraljevu sa 55, Nišu sa 50, Šapcu sa 42 i Loznici sa 33 novoinficirana.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je juče da neće biti uvedena mera zaključavanja u cilju suzbijanja epidemije.

– Prva tema na Kriznom štabu biće procena epidemiološke situacije, ali ipak mislim da ovog trenutka nećemo moći da idemo, niti je to opravdano u celini, sa zatvaranjem kao što je u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Italiji, jer smo ipak u mnogo boljoj situaciji – rekao je Tiodorović.

Kompromisno rešenje moglo bi da bude to da se ne skraćuje radno vreme klubova i restorana, ali da se muzika ograniči do 21 sat.

Izvor: Novosti

Foto I. Marinković

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO