Naslovna Vijesti Skener od milion evra: Manje operacija, zračenja i čekanja

Skener od milion evra: Manje operacija, zračenja i čekanja

Zdravstveni sistem Srbije dobio je multi-slajsni skener, čija snimanja traju kratko, dok je doza zračenja izuzetno mala, kažu nadležni. U Ministarstvu zdravlja tvrde da je skener veoma važan i za liste čekanja.

Na staroj adresi Kliničkog centra Srbije, smešten je novi skener za lečenje pacijenata. Pre svega onih sa srčanim smetnjama, ali i drugih. Broj hirurških intervencija, kažu nadležni, biće smanjen.

“To je aparat koji ima 320 redova i 640 preseka napravi u jednoj rotaciji to znači kratak pregled, to znači najamnju moguću zonu zračenja za pacijenta i to znači najmanju dozu kontrasta za snimanje po pacijentu”, kaže Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije.

Raniji način lečenja, porazumevao je i do tri dana ležanja u bolnici, kako bi se pacijentu obavila dijagnostika. Prema tvrdnjama kardiohirurga prednosti novog skenera su lakše otkrivanje oboljenja uz odličan kvalitet slike, kao i uspešnija terapija.

“Pregled traje 5 do 10 minuta, samo slikanje krvnih sudova srca traje manje jedne sekunde, rezultati su u 100 slučajeva, 100% uspešni”, kaže Miljko Ristić, kardiohirurg.

Pregled skenerom u srpskim zdravstvenim ustanovama do sada je izgledao kao neka vrsta „dobitka” na lutriji, jer su pacijenti to čekali od 30 dana do devet meseci.

“Ovaj aparat je veoma značajan za naše liste čekanja i podsetiću vas da smo mi upravo kupovinom nekoliko ovakvih aparata smanjili liste čekanja za dijagnostičke procedure na skeneru, i mi više nemamo liste čekanja što se tiče skener dijagnostike već imamo praktično liste zakazivanja. I mi praktično sve u okviru 30 dana možemo završiti na današnji dan po pitanju dalje dijagnostike”, kaže Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Nadležni obećavaju da će multislajsni skener na raspolaganju pacijentima biti 24 časa dnevno. A da bi bio dostupan pacijentima, Srbija je za njegovu kupovinu platila oko milion evra.

Exit mobile version