Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno vijeće kojim rukovodi Esad Džudžo u udžbeniku “Historija 6” na bosanskome jeziku odštampalo je crnobjelu fotografiju poslanika Muhameda s.a.v.s. što je strogo zabranjeno i predstavlja veliki Haram, a da stvar bude gora recenzenti i autori knjige su predstavnici srpskog naroda!

Uvidom u knjigu ekipa Sandžakhabera uočila je grafitni prikaz poslanika pored objašnjenja ko je bio Muhamed s.a.v.s. Nakon toga kontaktirali smo poznavaoce i teologe Islama koji su ostali zaprepašćeni ovim skandaloznim i potezom.

Kako tvrdi naš sagovornik  – bilo kakvo objavljivanje, crtanje, izrada slika Poslanika Muhameda strogo je zabranjeno. Na primer u filmu “Pod zastavom Muammeda” koji je snimljen pri kraju XX veka se nigdje ne pojavljuje njegov lik, a film su uradili Amerikanci. Čak su i oni upućeni da je težak prestup u Islamu prikazati lik Poslanika Muammeda – zaključio je on.

Prikazaivanje lika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem je islamom strogo zabranjeno, na šta nam ukazuju i mnogi hadisi, fetve i stavovi učenjaka.
Stav učenjaka je jednoglasan povodom ovoga i za objavljivanje i prikazivanje slika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem se kaže da je to:
1) haram
2) začetak idolatrije – idolopoklonstva
3) oponasane sljedbenika zablude i kufra
4) omalovazavanje licnosti i misije Poslanika sallalahu alejhi ve sellem
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva i to:
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Ni sam Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije dozvolio da ga bilo ko naslika u to vreme jer je znao da bi se pojavili ljudi koji će te slike zloupotrebiti i od njega napraviti idola i nekoga koga će obožavati, a znamo da se samo Allah obožava, pa je tako Poslanik sallallahu alejhi ve sellem STROGO ZABRANIO da se njegov lik prikazuje, kao i likovi ostalih poslanika i likovi ashaba.
Postoje mnoge sire (životopisi) u kojima je detaljno opisan lik našeg Poslanika i miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem na osnovi kojih lako možemo da zakljičimo da ova slika koja je korišćena u udžbeniku nije ni nalik njemu, što bi neku od učenjaka smatrali kao potvoru ili laž na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a to je delo koje izvodi iz vere !
Crtanje lika Poslanika je strogo zabranjeno, pa makar čovjek to radio da ga pohvali.
Dakle, STROGO je ZABRANJENO prikazivanje likova Poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha i podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima.
Ne čudi što se ova slika našla u ovom udžbeniku kad pogledamo autore, ali čudi što su recenziju izvršili neki pripadnici Islama, a BNV je istu knjigu odobrio za edukaciju dece i samim tim kod mališana može da prouzrukuje da stvore sliku o Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem na osnovu ove skandalozne slike, koja veze nema sa njegovim izgledom, a to je ogroman prestup i nečuven skandal na ovim prostorima !!!
Čak postoji i FETVA mešihata islamske zajednice u Srbiji kojom se najstrožije zabranjuje, haram je, pokazivanje i prikazivanje lika bilo kojeg od Božjih poslanika a.s., bilo da je riječ o crtežu, filmu ili crtanom filmu, kao što se zabranjuje prikazivanje likova članova porodice Poslanika Muhameda sallallahu alejhi ve sellem, četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je obećan Džennet.

3 KOMENTARA

  1. Akademik prof. dr. Ibrahim Pašić

    Radni udžbenik za historiju šestog razreda osnovne škole na bosanskom jeziku, čiji autori su dr. sc. Đorđe Bubalo i Branka Bečanović, pored skandalozne slike poslanika Muhameda s. a. v., sadržava još jedan skandalozan navod. Na strani 129. Udžbenika za Povelju Kulina bana se kaže da je „najstarija sačuvana povelja pisana srpskim jezikom i ćirilicom“.

    Povelja Kulina bana nije napisana u Srbiji već u Bosni i nije na srpskom jeziku već na bosanskom. Napisana je pismom što se zove „bosančica“, koje se bitno razlikuje od raške odnosno srpske ćirilice. Leksika Povelje, pak, sadržava 6, 28 % riječi koje su vjerovatno, najvjerovatnije i posve izvjesno gotskoga porijekla (I. Pašić: Gotizmi i ilirizmi u Kulinovoj povelji, Sarajevo 2013.). To znači da Povelja definitivno nije isključivo slavenski (i srpski) jezički spomenik, kako se do sada smatralo, tim prije što historijski izvori u Bosni sve do sredine 19. vijeka ne poznaju Srbe već Vlahe. A Vlahe od Srba razlikuje i Dušanov zakonik.

    Srpsko svojatanje Povelje prisutno je duže od jednog stoljeća i ponekad ima tragikomične razmjere. Češki lingvist Pavle Šafarik, za kojeg Vatroslav Jagić kaže da je „volio srpsko ime“, u Povelju je, umjesto Kulinovog carinika i čestnika, involvirao srpskog komitu četnika (P. J. Šafařík, Okázky občanského písemnictvi, V Praze 1870, str. 2 – 3)., itd.

  2. Pitanje pripadnosti nekog dokumenta, naučnika ili umetnika jednom narodu je uvek kontroverzno. Pa između ostalog i vaše spominjanje češkog lingviste Pavela Jozefa Šafarika, koji je bio Slovak.

Comments are closed.