skandal
Među Bošnjacima na Sandžaku jučer je ogorčenje izazvala informacija da se tokom održavanja jubilarnih 50. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI) među državnim zastavama Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, navodno, pojavila i zastava Republike Srpske (RS), što je bilo predmetom brojnih komentara na jugu Srbije.

Inače, igre su jučer otvorene u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića i predsjednika Olimpijskog komiteta te zemlje Vlade Divca, a organizator ovogodišnjih sportskih igara je Opština Prijepolje, gdje vlast čini koalicija Socijaldemokratska partija (SDP), Radikali-Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Košrunice i Stranka demokratske akcije (SDA), dok je predsjednik opštine Emir Hašimbegović iz redova SDP-a.
Izvori agencije Anadolija (AA) potvrdili su da je srpska trobojka, koja je u BiH poznata kao zastava bosanskohercegovačkog entiteta RS, istaknuta u Prijepolju, te da su mnogi Bošnjaci ogorčeni tom činjenicom. Posebno jer se spomenuta zastava nalazi uz obilježja međunarodno priznatih država.
Na igrama, inače, nastupaju sportaši iz Goražda i Ustikoline, u FBiH, te oni iz gradova RS-a, i to Foče, Višegrada, Čajniča, Rudog…
Na informacije o pojavi sporne zastave reagirali su i predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) jer sa  područja tog kantona na igrama učestvuje 93 sportaša koji će se takmičiti u sedam disciplina. Neslužbeno, postojala je mogućnost da napuste takmičenje, ali to nisu učinili.
Tragom ovih saznanja novinari agencije Anadolija zatražili su komentar generalnog sekretara MOSI-a Izudina Šantića. No, Šantić nije želio ni potvrditi, niti demantirati da je zastava RS postavljena na zvanični jarbol u Prijepolju, te nas je uputio na načelnika opštine Emira Hašimbegovića.
Hašimbegović je za AA potvrdio da je trobojka istaknuta pored državnih zastava Srbije, BiH i Crne Gore, ali on ističe da se ne radi o zastavi RS-a, već ”narodnoj zastavi”.
”Država Srbija ima dve zastave. To je zvanična državna zastava sa grbom, ali i narodna zastavu. Te dve zastave se nalaze u mojoj kancelariji, ali i bošnjačka zastava, zastava nacionalne manjine koju mi Bošnjaci imamo pravo da držimo. Ja kao predsjednik opštine držim sve te zastave. Dakle, zastavu države Srbije, narodnu zastavu i bošnjačku zastavu. Na zvaničnom jarbolu je istaknuta državna zastava sa grbom i narodna zastava Srbije, pored drugih zastava država koje učestvuju. To su još BiH, i Crna Gora. Verovatno ta narodna zastava unosi pometnju, jer je slična zastavi RS. Ovo je zvaničan stav i objašnjenje. U svim mojim govorima, ali i govorima premijera Srbije, nigdje se nije spominjala RS. Spomenuto je učešće gradova iz BiH, Srbije i Crne Gore”, izjavio je Hašimbegović za agenciju Anadolija.
Hašimbegović je u više navrata RS nazvao bh. entitetom.
On je potvrdio kako su učesnici, te premijer BPK Emir Frašto i načelnik Goražda Muhamed Ramić reagirali zbog isticanja spomenute zastave.
”Ja sam im ponudio ovo objašnjenje, što su oni prihvatili”, kazao je.
Premijer Emir Frašto rekao je za AA da su ”poduzeli sve mjere” nakon informacija o pojavljivanju zastave RS, ali da je isto učinio i organizator.
”Srbija ima dvije, zastave narodnu i državnu. Jedna s grbom i jednu bez graba. Imaju zakon kad se koja zastava ističe. Poslali su nam Zakon. Oni su postavili zastave BiH, Crne Gore i Srbije”, rekao je Frašto za AA.
Rješenja iz ”Herceg-Bosne”
Zanimljivo, slično objašnjenje pojavilo se i prilikom afere s pojavljivanjem zastava takozvane ”Herceg-Bosne” u Stocu, što je izazvalo tenzije u tom hercegovačkom gradu. Tada su vlasti Općine Stolac objasnile da nije riječ o zastavi ukinute tzv. ”Herceg-Bosne”, već zastavi ”hrvatskog naroda”.
Olimpijski komitet BiH osuđuje iskakanje iz okvira Ustava BiH
U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine (OK BiH) za agenciju Anadolija istakli su kako nisu čuli za “međudržavni  incident” iz Prijepolja.
“Direktno smo zaduženi za osam olimpijskih takmičenja, plus  Mediteranske igre. Međuopštinske igre lokalnog su karaktera i do sada nismo bili upoznati sa problemom oko zastava na takmičenju”, rekao je Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, dodavši:
“Međutim, bilo koje iskakanje iz Ustava BiH, Zakonu o sportu i strategije o sportu, kao i kršenja odredaba Statuta OK BiH i olimpijske povelje naša institucija osuđuje”.

 

2 KOMENTARA

  1. Ako je srbska bez grba -zastava srbskog naroda ONDA JE TREBALA I ZASTAVA BOSNJACKOG NARODA ! Plus imajuci u vidu da se odrzavaju u regionu gdje je Bosnjacko vecinsko stanovnistvo ! SRAMOTA EMIRE KUSTURICE (Hasimbegovicu) !

  2. Ovoga treba odmah smeniti,iz razloga sto ovakvi potezi ne dovode do stabilizacije medzunacionalnih odnosa, kako u njegovom objasnjenju stoji jedna toliko nestrucno objasnjenje da se covjek zapita moze li takav covjek da vodi Opstinu. ako je u pitanju Srpska nacionalna zastava, onda je bilo troduplo prece da se stavi Bosnjacka zastava jer ucestvuje iz tri drzave Bosnjaci.Sramota je to za njega samog i za sve ucesnike . Dajte bre prevazidzite ovakve tipove ko ji daju povoda da ovaj Narod i dalje gubi povjerenje u sopstvenu Drzavu i Narod.

Comments are closed.