Sjeverin: 28 osam godina posle ubistva Bošnjaka

Od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga Vojske Republike Srpske, danas se navršava 28 godina.

Nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa su izveli 16 građana bošnjačke nacionalnosti koje su vojnim kamionom odvezli u pravcu Višegrada, gde su ih brutalno pretukli i potom ubili na obali Drine. Veče uoči tog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović, od kada mu se gubi svaki trag.

Okružni sud u Beogradu je 2005. godine pravosnažno osudio četvoricu pripadnika jedinice „Osvetnici” na višegodišnje kazne zatvora. Srodnici ubijenih još uvek nisu ostvariele pravo na status članova porodica civilnih žrtava rata.

Tokom prethodnih 28 godina pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Bošnjačke stranke, Bošnjačko nacionalno vijeće i organizacije civilnog društva i ove godine podsećaju na zločin u Sjeverinu i ostale zločine počinjene nad Bošnjacima.

SDP: ”Da nikada više ne dozvolimo da mržnja ubija nedužne”

Iz Sandžačke demokratske partije poručuju da se Bošnjaci  na ovaj dan  sa tugom sećaju Sjeverina, i života koji su ugašeni  i podsećaju da je šesnaest ljudi mučki ubijeno samo zato što su bošnjaci, te da životi koje su dali predstavljaju  trajni emanet, pre svega, svakom Bošnjaku, a potom i svakom insanu, da budno stražari nad svojim društvom, da nikada više ne dozvolimo da mržnja ubija nedužne.

”Njihova žrtva nas zove da budemo budni i obazrivi, jer mi znamo cenu nepažnje, mi znamo cenu ćutnje. Kada ludilo nacionalizma ponovo počne da promalja svoju ružnu glavu, mi smo ti koji treba da ustanu, da pokažu na mezare Sjeverina i kažemo „nikada više“ poručuju iz SDP-a.

SDA: Rasvetliti sve zločine, počinioce i nalogodavce

U Stranci demokratske akcije Sandžaka ističu da su Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora, te da mnogi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku nisu rasvetljeni a nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

’’Zločin koji se ne kazni osuđen je da se ponovi, i danas nakon 28 godina u Srbiji prisutna je takva politika državnih organa prema Bošnjacima Sandžaka u kojoj za Bošnjake ne važe osnovna ustavna načela. SDA Sandžaka zahteva da se status Sandžaka reši na način kako je definisano Platformom za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka kako se ovakvi zločini nikad ne bi ponovili’’

Iz te stranke podsećaju na zahtev da se porodicama žrtava dodeli status civilnih žrtava i ukazuju na neophodnost donošenja  Zakona o lustraciji kako bi se iz srpskih snaga bezbednosti odstranili i kaznili odgovorni za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina

BNV: Tolerantan odnos države prema zločinima

’’ Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji’’ smatraju u Bošnjačkom nacionalnim vijeću u kojem osuđuju saučesništvo tadašnjih vlasti Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima  i drugim mestima u Sandžaku.

U BNV-u smatraju da organi Republike Srbije od ’90. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zličinima koje su počlinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom, uključujući i zločin genocida u Srebrenici.

OCD: Porodicama žrtava pružiti obeštećenje, podršku i priznanje

Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsećaju da višegodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava još uvek nije okončana i da je neprihvatljivo da institucije Srbije punih 28 godina odbijaju da porodicama žrtava pruže obeštećenje, podršku i priznanje.

Ove nevladine organizacije zahtevaju od institucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za kršenja ljudskih prava tokom 1990-ih, te da žrtvama omoguće da saznaju istinu o sudbini njihovih najmilijih.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO