Sjećate li se Sarajeva 2. maja 1992.?

Na današnji dan prije 21 godinu bosankohercegovačke patriote spriječile su okupaciju Sarajeva koju je zločinački Miloševićev režim pokušao izvesti uz pomoć JNA i domaćih izdajnika. Sjećate li se Sarajeva 2. maja 1992.?

Na današnji dan prije 21. godinu napadnuto je Sarajevo s namjerom da se porobi BiH. Elitne jedinice JNA, takozvani Niški specijalci, bili su na stotinjak metara od zgrade Predsjedništva BiH. Pokušali su se probiti, ali su zaustavljeni. Namjera je osujećena. Zaustavili su ih specijalne jedinice MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH, koje su činili građani Sarajeva. Kao odmazda i novi pokušaj zauzimanja grada, uslijedilo je granatiranje čitavog Sarajeva.

Na udaru se našla Baščaršija, kao i zgrada Suda, a komandosi JNA izvršili su diverziju u Glavnoj pošti na Obali. Grad je ostao odsječen od ostatka svijeta. Prekinuto je napajanje strujom, Sarajevo je ostalo u mraku. Nakon što nije uspjela akcija zauzimanja Predsjedništva, agresorska JNA pribjegla je planu B, uzimanju talaca. Predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Vlade Zlatko Lagumdžija i kćerka predsjednika Sabina Izetbegović, na povratku sa pregovora iz Lisabona, na sarajevskom aerodromu postali su taoci JNA, koja se već stavila u službu SDS-a.

Predsjednik Izetbegović razmijenjen je 3. maja, kad se iz grada povukla vojna komanda sa generalom Kukanjcem. Pri ovoj razmjeni je došlo do incidenta poznatog pod nazivom Dobrovoljačka. Na današnji dan prije 21 godinu Sarajevo je odbranjeno, ali je to bio dan početka sarajevskog pakla, dan početka opsade koja je trajala 1.425 dana.

SARAJEVO 2.MAJ.1992 GODINE

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO