Naslovna Vijesti SJEĆANJE NA JEDAN OD NAJMRAČNIJIH DOGAĐAJA U SKORIJOJ HISTORIJI – Ferhadija se...

SJEĆANJE NA JEDAN OD NAJMRAČNIJIH DOGAĐAJA U SKORIJOJ HISTORIJI – Ferhadija se diže iz pepela

 

 

Islamska zajednica u BiH obilježila je jučer Dan džamija sjećajući se zločina kada su u noći sa 6. na 7. maj 1993. godine vlasti Republike Srpske do temelja srušile Ferhad-pašinu džamiju u Banjoj Luci. Kameni ostaci jednog od najznačajnijih objekata u BiH odvezeni su nakon toga na lokalne deponije!

Popucala stakla

Od jedinstvenog arhitektonskog zdanja, uvrštenog na Listu svjetskih spomenika UNESCO-a, u centru Banje Luke ostala je samo ledina, a jedan od simbola suživota pretvoren je u veliki mezar.

– Iste su noći, nešto poslije tri sata, srušeni i biseri islamske kulture, džamije Ferhadija i Arnaudija, udaljene jedna od druge nekoliko stotina metara. Sjećam se kako su popucali svi prozori koji su se nalazili u blizini njih, bila je to jedna neopisiva strahota, strah, nemoć i ogromna bol. Siguran sam da će do sudnjega dana ovo biti sramni biljeg na licima onih koji su takvo nešto mogli uraditi – naglasio je jučer za “Dnevni avaz” Banjalučanin Dževad Šarić.

Tačno osam godina kasnije, 2001., IZBiH organizirala je postavljanje kamena temeljca za obnovu Ferhadije, ali je hiljade vandala i nacionalista to onemogućilo.

Kamenicama su gađani vjernici, vjerski lideri, domaći i svjetski zvaničnici. Teško je ranjen,  a zatim preminuo Murat Badić, vjernik koji je iz Cazina došao u Banju Luku na ovu svečanost.

– S jedne strane ograde zvjerski vandali stavili su tada svinjsku glavu. Letjele su kamenice posvuda. Međutim, nikada nisam prestao dolaziti klanjati, baš na ovom mjestu, jer to je nešto specijalno – kaže Nedžad Kenjalić.

I jučer su brojni vjernici i predstavnici IZBiH, predvođeni Edhemom ef. Čadžićem u Mesdžidu IZ Banja Luka, klanjali podne-namaz i proučili tevhid za rahmetli Badića.

Pravna bitka

Rušenje Ferhadije slika je koja je obišla svijet, pa se u trenutku kada je fizički nestala, činilo i da je simbolično ponovo rođena, i to kao najveća i najznačajnija na svijetu.

Dvije decenije kasnije IZ bije pravnu bitku da bi naplatila 64 miliona maraka za rušenje 16 banjalučkih džamija, među kojima je i Ferhadija. Pred pravosuđem RS izgubili su spor protiv RS uz obrazloženje da je predmet zastario. No, advokat Esad Hrvačić naglasio je jučer za “Dnevni avaz” da je uvjeren da će Ustavni sud BiH potvrditi istinu.

Ezan naredne godine

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić izjavio je jučer da zbog nedostatka finansija Ferhadija, najvjerovatnije, neće moći biti otvorena do sljedeće godine. Tada je planirano da bi se centrom Banje Luke trebao začuti i prvi ozvučen ezan s ovog objekta.

 

Ef. Čamdžić: Radovi se nastavljaju

 

– I ranije smo učili, ali bi tek tada ozvučen ezan bio moguć u otvorenom objektu. Mi sada imamo skele unutar džamije, svakodnevno se radi na objektu, s puno ljubavi i pažnje, pa su vjerske aktivnosti i dalje onemogućene u ovom trenutku – kaže ef. Čamdžić.

Exit mobile version