Sjećanja koja proganjaju: Na današnji dan počela je agonija bijeljinskih Bošnjaka

U noći sa 31. marta na 1. april 1992. godine Arkanovi Tigrovi su zauzeli Bijeljini i u tom gradu naredili sistematsko ubijanje i zlostavljanje muslimanskog stanovništva.

U tom periodu ubijeno je najmanje 48 civila Bošnjaka, a fotografije leševa koji danima leže po ulicama obišle su svijet kao dokaz krvoločnosti. Odmah po okupaciji otvoren je i zloglasni logor Batković kroz koji je prošlo više od 4.000 ljudi. Oni su ubijani i mučeni na najbrutalnije načine.

Pokolj nad Bošnjacima svojim aparatom obilježio je američki fotograf Ron Haviv, koji je prošle godine za naš portal kazao kako ga i danas proganjaju prizori iz Bijeljine i nemogućnost da pomogne čovjeku čiju muku je fotografisao. Riječ je o Hajrushu Ziberiju, bijeljinskom Albancu kojeg su Arkanovi Tigrovi ubili kad je imao nepune 24 godine.

150331056.1_xl

Postoje dvije fotografije Hajrusha u trenutku kada ga Arkanovi Tigrovi muče u Bijeljini. Jedna je agencije Associated Press, ona na kojoj ga polijevaju vodom, dok je drugu napravio Haviv.

“Fotografija i moja nemogućnost da mu pomognem proganjaju me do danas. Saznanje o njemu i njegovoj porodici podsjećaju me na to koliko je rat bio nepotreban. U ovom trenutku moje misli su sa njegovom porodicom kao i svima onima koji su izgubili nekoga u ratu”, kazao je za Klix.ba Haviv, višestruko nagrađivani američki fotoreporter, u svojoj karijeri pokrivao je sve veće svjetske konflikte među kojima je i onaj u Bosni i Hercegovini.

Četiri bivša pripadnika srbijanske paravojne grupe Arkanovi Tigrovi su osuđena na zatvorske kazne u rasponu od pet do 21 godine zatvora u Španiji, posebno zbog pripadanja kriminalnoj organizaciji.

izvor: klix.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO