Situacije u kojima spasava kašičica obične soli

Sol je nezamenjiva u bilo kojoj kuhinji i nezamislivo je da je ne koristimo, ali takođe je moćna i u čišćenju ili nezi.

Voće

Kriške jabuke brzo će potamneti nakon što ih narežete, a ako ih stavite u vodu s malo soli, to se neće dogoditi.

Orašasti plodovi

Da biste ih lakše ogulili iz ljuske, možete ih ostaviti neko vrijeme takođe u posoljenoj vodi.

Miris luka na prstima

Nakon što pripremate jela s belim ili crnim lukom, često je teško izvući miris s prstiju. Ako već niste, probajte kombinaciju soli s malo sirćeta, savetuje “Mother Nature Network”.

Čišćenje rerne

Ako vam slučajno tokom pečenja iscuri jelo na dno pećnice, pospite so i nakon što je jelo gotovo, lakše ćete očistiti mrlju jer će se stvoriti korica, a neće smrdeti.

Izbelite i očistite zube

U slučaju da vam ponestane paste za zube možete se snaći uz so i sodu bikarbonu. Pomešajte ih pa umočite četkicu u prah i iščekajte zube.

Ublažite ubod od komarca ili pčele

Čim vas ubode pčela, stavite malo soli na ubod jer će ublažiti bol i oteklinu. Slana voda može dobro pomoći i kod uboda komaraca, a dodajte i malo maslinovog ulja u otopinu.

Zamenski piling za kožu

Ako vam je ponestalo pilinga za telo može vas spasiti i obična so. Osvežiće kožu i potstaknuti cirkulaciju.

Ublažava i dezinfikuje grlo

Kad osetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Takođe, topla slana voda poboljšava protok krvi te na taj način ćelije zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mesta.

Čisto posuđe

Lonce od livenog gvožđa lako ćete izribati solju i papirnatim ubrusima. Ako imate mrlje od čaja ili kafe u omiljenim šoljama, u deterdžent dodajte malo soli pa dobro izribajte. Bakreno posuđe ćete pak najlakše očistiti pastom od malo soli, sirćetai brašna.

Očistite frižider

So u kombinaciji s gaziranom vodom očistiće sve nečistoće unutar frižiderate pomoći protiv neugodnih mirisa, a prirodan je način čišćenja i nije opasan za namirnice.

Mrlje na stolnjaku

Mrlje od vina na pamučnom ili stolnjaku od lana možete odstraniti ako odmah stavite hrpicu soli na njega. Pustite da upije vino koje onda neće prodreti u tkaninu pa na pola sata umočite hladnu vodu i tek tada stavite na pranje u mašinu za veš.

Mrlje od dezodoransa

Namočite problematičnu odeću u toplu vodu i stavite oko četiri kašićice soli na jednu litru. Istrljajte zamrljano mesto i namačite dok mrlja ne nestane.

Pojačivač boje

Ako boja za tkaninu nije dovoljno jaka, možete je pojačati solju. So se obično koristi u tekstilnoj industriji pa pomaže i kod kućnog bojenja. U otprilike litar i po vode stavite pola šoljice sirćeta i soli pa tkaninu s bojom ostavite oko sat vremena. Nakon sat vremena isperite. Ovaj recept ne preporučuje se za mešanje boja, već samo jednobojne kućne eksperimentel.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO