SITUACIJA U NOVOM PAZARU SE POGORŠAVA! Među obolelima i beba od nekoliko meseci

NOVI PAZAR – Prema svim parametrima koje prati Zavod za javno zdravlje, epidemiološka situacija je zabrinjavajuća sa tendencijom pogoršanja.

Direktor te zdravstvene institucije dr Šefadil Spahić kaže da je većina hospitalizovanih nevakcinisana, a oboljevaju starosne kategorije svih uzrasta, među njima je i beba od nekoliko meseci.

Prošlog meseca parametri, koje prati Zavod za javno zdravlje su bili dobri. Pokazatelj, koji je verodostojan je broj zaraženih na ukupan broj uzoraka poslatih i on je bio ispod 1 odsto, dok je poslednjih deset dana i preko 18 %.

Ono što zabrinjava, ističe Spahić je ukupan broj povećanih pregleda u covid ambulanti, a sve je više i ljudi koji se javljaju prvi put sa simptomima covid-a 19. On podseća da se naglo se povećava broj pozitivnih brzih PSR testova, a i onih koji se šalju u Beograd na analizu.

„Imali smo poslednja dva dana da je od ukupnog broja poslatih uzoraka od 26 do 28 pozitivnih. Od nedavno imamo i informacije iz privatnih ordanicija, pojedine nam šalju rezultate i tu se povećava broj pozitivnih novootrivenih. Pre nekoliko dana imali smo sporadično hospitalizovanih od 2 do 4 pacijenta, a u poslednjih sedam dana to je cifra od 34-44 pacijenta“, rekao je Spahić.

Zavod za javno zdravlje prati kontakte obolelih,a doktor Spahić dodaje da su oboleli svih starosnih struktura.

„Zapaža se da su oboleli starosne kategorije svih uzrasta. Među obolelima je i jedna beba, koja je stara nekoliko meseci, a imamo i osobu od preko 80 godina. Oboljevaju i cele porodice, imali smo jednu gde je svih sedam članova pozitivno. Prilikom jednog epidemiološkog testiranja radili smo sa šest porodica i 24 člana su bila obolela. Oboljevaju uglavnom mladi ljudi, sporadično i oni koji su vakcinisani fajzer vakcinom ili sinofarm, ali su njihove kliničke slike blage u vidu prehlade. Osobe koje su hospitalizovane su većinom nevakcinisani, a ima i mladih. Zabrinjavajuće je i to da smo u zadnjih mesec dana ostvarili dosta kontakata, bilo je naglog mešanja stanovništva, došlo je iz svih zemalja u okruženju, ali i iz EU. Došli su nam nama dragi gosti, pa smo letovali po okolnim zemljama i sve to dovelo je do toga da budemo burni, da maksimalno uložimo napore, a da ne uzimamo još dodatne okolnosti da smo mi kao zdravstveni radnici umorni i na izmaku snage, onda ne možemo mirno da spavamo“, rekao je Spahić.

On je još jednom apelovao na građane da se pridržavaju svih protivepidemisjkih mera, da nauče da žive sa ovim virusom, jer život mora da teče, ali da ne zaboravimo da koristimo sredstva za dezinfekciju i da za našim stolom u kafiću ne bude više od dve osobe.

Podsećamo, zbog sve lošije situacije, doneta je odluka da se Interno odeljenje vrati u režim kovid sistema kao i jedan deo Specijalne bolnice Novopazarska banja.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO