Naslovna COVID 19 SITUACIJA SA KOVIDOM KRAJNJE OZBILJNA! Oboljevaju deca, bebe i trudnice

SITUACIJA SA KOVIDOM KRAJNJE OZBILJNA! Oboljevaju deca, bebe i trudnice

situacija-sa-kovidom-krajnje-ozbiljna!-oboljevaju-deca,-bebe-i-trudnice

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je krajnje ozbiljna situacija, jer oboljevaju deca, bebe i trudnice od kovida i poručio da neophodan veći obuhvat vakcinacije da bi se prekinuo lanac zaraze, a sednicu Kriznog štaba najavio je za ovu nedelju.

Gostujući na TV Pink Lončar je naveo da je 79 dece na bolničkom lečenju, od kojih 17 beba mlađih od godinu dana, dok su tri bebe na kiseoniku, kao i da je od 5077 pozitivnih juče – 300 dece.

Naveo je i podatak od jutros da je 25 trudnica ozbiljno obolelih od kovida, a da nijedna nije vakcinisana.

Situaciju je ocenio kao krajnje ozbiljnu i zabrinjavajuću, jer je virus došao do dece, koja imaju ozbiljnu kliničku sliku pa traje borba da prežive.

“Kad imate ovu decu i bebe očekuje se od nas da donesemo odluke. Da prekinemo lanac prenosa virusa, to je jedina filozofija, kako znamo i umemo”, rekao je on.

Lončar je sednicu Kriznog štaba najavio za ovu sedmicu i rekao da se meri svaka odluka tako da se izvuče maksimalan rezultat sa minimalno posledica.

Naveo je da još uvek nema nijedne prijave protiv antivaksera – lekara, i naveo da je postupak koji će se protiv takvih voditi pred Lekarskom komorom za narušavanje zdravlja i života ljudi, te da to nema veze sa politikom.

Antivaksere je nazvao najobičnijim neodgovornim neznalicama koji time što rade ugrožavaju živote i zdravlje ljudi, ta da su oni odgovorni za gužve u zdravstvu, jer nismo dostigli vakcinaciju preko 80 posto.

Antivaksere ocenio je kao čistu politiku, jer misle da je to podloga i teren za ostvarivanje političkih poena.

Naveo je da mladi ne znaju zašto neće da se vakcinišu, te da će ministarstvo zajedno sa stručnjacima nastaviti da održava trbine da se deca edukuju.

Govoreći o kovid propusnicama rekao je da se zalaže da se sve bude otvoreno i radi 24 sata, ali da mogu da uđu samo vakcinisani ili PCR testirani ne stariji od 72 sata, navodeći da bi tako trebalo raditi i za svadbe, tribine, utakmice.

“Molim da se ujedinimo oko spašavanja života i zdravlja ljudi, nijedan ustav ni zakon nije važniji od toga. Svuda tu piše da je prioritet ljudski život i zdravlje”, rekao je on i dodao da država sve radi, imamo vakcine i najnovije lekove, ali i da ovo moramo svi mi.

Lončar je ocenio da dok cela Srbija ne bude na 80- 85 posto vakcinisanih problem neće biti rešen.

Za lekove protiv kovida na bazi MSD naveo je da kad se da na vreme u roku od 12 do 24 časa neutralizuje ceo virus u celom organizmu, ali pod određenim uslovima, i pozvao građane da ne rezonuju da neće da se vakcinišu, jer postoji lek.

Ministar je rekao da apsolutno svi treba da se vakcinišu i protiv gripa, te da se to može bez posledica uraditi uporedo sa vakcinisanjem protiv kovida.

“Od ovog momenta, vakcine za grip su na svim punktovima. Građani u isto vreme mogu vakcinu za grip i koronu, u isto vreme u različite ruke”, rekao je on.

Rekao je da je svi koji su primili dve doze, a prošlo je pola godine treba da prime treću dozu, i vakcinu za grip gde mogu da biraju između Torlakove i uvozne.

“Najgore je da se ukrste grip i korona. Ima u susednim zemljama već sada izolovanog gripa”, rekao je on.

Lončar je rekao da je Srbija proizvela 1,5 miliona prve i druge doze Sputnjik vakcina, te da će uskoro biti doneta odluka za njihovu primenu.

Za buduću fabriku vakcina istakao je da radovi napreduju, objekat je pod krovom, i naveo da se tu neće proizvoditi samo jedna, već će se kako vakcine napreduju proizvoditi različite, što će biti sigurnost za građane.

indeksonline.rs

Exit mobile version