Naslovna Vijesti SIPA uhapsila selefijskog vođu iz Bužima Bilala Bosnića

SIPA uhapsila selefijskog vođu iz Bužima Bilala Bosnića

0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH.

Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 16 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija, navodi se u saopštenju SIPA-e. Iz izvora bliskih SIPA -i “Avaz” saznaje da je među uhapšenima i Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH.

U Zenici su hapšenja provedena u naseljima Drivuša, Gradišće i centru grada. ​Uhapšeni su Eduard Durguti (30​)​, Latif Talić ​(​43), Muhamed Džerahović ​(​34 )​ i Mirza Kapić ​(​34)​. U prostorije SIPA-e  prije pola sata je uvedena jedna osoba u toku je privođenje još 14 osoba. Među privedenima su Mirza Kapić, Fikret Zukić i Elvir Muratović.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorostičke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh.državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta, navodi se u saopštenju. Više detalja o akciji bit će saopšteno tokom dana.

Exit mobile version