NOVI PAZAR – Povodom izjave visokog funkcionera SPP, a koja se odnosi na izbornu proceduru direktora u OŠ “Đura Jakšić” u novopazarskom naselju Trnava, Sindikat obrazovanja na nivou ove ustanove demantuje navode u izjavi, kako navode, kao činjenično neutemeljene, odnosno neistinite.

“Nakon sednice Nastavnitkog veća, prebrojani su svi glasovi i izborna komisija je javno saopštila konačne rezultate glasanja svim kandidatima i učesnicima NV u skladu sa Pravilnikom škole o radu nastavničkog veća. Izbornom postupku prisustvovali su predstavnici Sindikata obrazovanja i Unije sindikata što potvrđuju izveštaji komisije koja prati postupak izbora direktora škole. Izborna procedura sprovedena je tako da obezbeđuje zaštitu izbornog prava i izražavanje slobodne volje svih nastavnika” – saopštio je Sindikat obrazovanja ove ustanove.

Iz Sindikata obrazovanja navode da ne postoji ni jedan dokaz koji bi potvrdio da je došlo do vršenja pritiska, ucena i sugerisanja o glasanju za određenog kandidata.

“U izjavi se navodi povreda tajnosti glasanja, odnosno fotografisanje glasačkih listica što se moze smatrati insinuacijom i proizvoljnim zaključkom, obzirom da su svi nastavnici glasali iza paravana. U vremenu od raspisivanja konkursa do dana glasanja, na nivou ustanove ne postoje dokazi koji potvrđuju izjave koje se odnose na vršenje pritisaka, ucene i sugerisanje nastavnicima da glasaju za određenog kandidata” – dodaje se u saopštenju.

Tvrde da se ovakvim javnim obraćanjem visokog funkcionera SPP narušava ugled ustanove, nastavnog i nenastavnog osoblja, kao i da su saopštenje potpisali i radnici škole koji nisu članovi pomenutih sindikalnih organizacija.

“Sindikat obrazovanja OŠ “Đura Jakšić”, izražava zabrinutost zbog proizvoljnih izjava pojedinaca i apeluje na suzdržavanju u javnim obraćanjima koja mogu narušiti ugled škole, nastavnog i nenastovnog osoblja koji svojim zalaganjem i rezultatima opravdavaju dugu tradiciju obrazovanja i vaspitanja koju škola ima. Napominjemo da su sa ovom izjavom saglasni i ostali radnici OŠ “Đura Jakšić”, koji nisu članovi Sindikata, a svojim potpisom su dali saglasnost za ovu izjavu.” – zaključuje se u saopštenju sindikata.

indeksonline.rs