Naslovna Vijesti Svijet Sin slavnog boksera Muhamada Alija zadržan na aerodromu na Floridi

Sin slavnog boksera Muhamada Alija zadržan na aerodromu na Floridi

Sin slavnog boksera Muhamada Alija zadržan je na aerodromu na Floridi gde su ga ispitivali o njegovoj religiji, navodi njegov advokat.

“Bio je veoma šokiran zbog toga. Nikada se prema njemu nisu tako ponašali. Nije znao šta se dešava, pitalo ih je ‘zašto ovo radite, moj otac je Muhamed Ali, ali nije ih bilo briga”, navodi Kris Mancini.

Kako kaže, sedeo je tamo dva sata i pustili su ga.

“Raša tudej” piše da je Muhamed Ali Mlađi zadržan kada se sa majkom vraćao sa Jamajke 7. februara. On je sin druge Alijeve žene.

Sleteli su na Fort Lauderdejl Holivud aerodrom kada su ih zaustavili pripadnici imigracionog.

Kako se navodi, Kalija Ali im je pokazala sliku sa svojim bivšim suprugom i nisu je zadržali. Njen sin je državljanin Amerike, ali nije imao takvu fotografiju.

Njegov advokat kaže da su ga dva puta pitali da li je musliman i odakle mu ime. Detalji incidenta su dospeli u javnost tek kada je Kalija Ali potražila pravne savete.

Potparolka carinske i granične zaštite SAD Norma Morfa nije želela da komentariše incident, ali je u mejlu “Nju tajmsu” koji je objavio priču navela:

“Zbog ograničenja Zakona o privatnosti ne možemo da pričamo o pojedinačnim putnicima, ali svi međunarodni putnici koji dolaze u SAD podležu inspekciji”.

Advokat porodice Ali kaže da oni još nisu odlučili da li će pokrenuti tužbu, kao i da veruje da na aerodromu postoji “profilisanje”.

“Ukoliko vidite muslimana uradite ovako… Ukoliko vidite Arapina uradite ovako…”, navodi Mancini.

Incident se dogodio četiri dana nakon što je federalni sudija oborio uredbu predsednika SAD Donalda Trampa o zabrani putovanja u SAD za građane sedam pretežno muslimanskih država.

Muhamed Ali, prema mišljenju mnogih najbolji bokser u istoriji, preminuo je 3. juna 2016. godine. Rođen je kao Kasijus Klej 1942. godine, a ime Muhamed Ali preuzeo je nakon primanja islama 1964.

“Kasijus Klej je moje robovsko ime. Ne plašim se da se usprotivim belom establišmentu. Ja sam Amerika. Ja sam deo koji ne priznajete. Ali naviknite se na mene. Crn, samouveren, nadmen. Moje ime, ne vaše. Moju religiju, ne vašu. Moje ciljeve. Ne vaše. Naviknite se na mene“, izjavio je jednom Ali.

Exit mobile version