Severna Koreja izvršila dosad najjaču nuklearnu probu

335

Seizmička aktivnost zabeležena je u području Severne Koreje u kojem ta izolovana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja, tako da se veruje da je Pjongjang izvršio svoju petu nuklearnu probu, objavili su svetski mediji.

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po zapadnoevropskom vremenu na nivou površine zemlje. Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Jedan južnokorejski zvaničnik rekao je da se veruje da je reč o nuklearnoj probi, objavila je južnokorejska agencija Jonhap.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje nazvala je nuklearni test Pjongjanga “teškom provokacijom” koja će dovesti do dodatnih međunarodnih sankcija. Ona je kazala da će Seul upotrebiti sve raspoložive mere kako bi prisilio Severnu Koreju da odustane od svoga nuklearnog programa, prenosi Jonhap.

Bomba snažnija od one bačene na Hirošimu?

Agencija Jonhap javila je da seizmička aktivnost magnitude 5,3 stepena, sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Severna Koreja ikad proizvela.

Džefri Luis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Midlberi rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.

“To je najsnažnija proba Severne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije srećan dan. Važno je da im je ovo već peta proba, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim probama. Oni više nisu zaostala zemlja”, rekao je Luis.

Američko Savet za nacionalnu bezbednost objavilo je da je “svesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluostrvu u blizini mesta na kojem Severna Koreja obavlja nuklearne probe”.

“Pratimo događaje i nastavljamo da procenjujemo stanje u koordinaciji s našim regionalnim partnerima”, objavio je Vašington.

Poslednjih dana satelitski snimci pokazali su pojačanu aktivnost na severnokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne probe, gde su obavljena sva severnokorejska nuklearna testiranja od prve probe 2006.

Napetosti su pojačane od januara, kad je Pjongjang obavio svoju četvrtu nuklearnu probu, što je nateralo Savet bezbednosti UN na jačanje međunarodnih sankcija protiv Severne Koreje.

Savet bezbednosti je ponovo osudilo Severnu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vreme održavanja samita G20 u Kini.

Oštre osude nuklearne probe

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Severne Koreje imati “ozbiljne posledice”. Obama je ponovio predanost SAD-a bezbednosti svojih saveznica u Aziji i širom sveta, preneo je portparol Bele kuće reči američkog predsednika.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao je da peti nuklearni test Severne Koreje, ako je potvrđen, jasno krši brojne rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno ignoriše brojne zahteve svetske zajednice.

Amano je rekao u saopštenju da je ova nuklearna proba “duboko uznemirujući čin koji je za žaljenje”.

Francuski predsednik Fransoa Oland “snažno je osudio” nuklearni test i pozvao je Savet bezbednosti UN da “tu povredu uključi u svoje rezolucije”. “Suočena s novom provokacijom nakon što je Savet bezbednosti jednoglasno osudio testno ispaljivanje balističkih raketa, međunarodna zajednica se mora ujediniti”, navedeno je u saopštenju.

Kina je izrazila oštro protivljenje zbog petog nuklearnog testa koji je izvela Severna Koreja. Kritike Kine ključne su za Severnu Koreju kojoj je ta zemlja glavni saveznik i jedini ekonomski partner, navodi agencija Asošiejted pres.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da se severnokorejske nuklearne probe ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmere radijaciju, prenosi Rojters.

izvor: n1