Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je otvorena Šesta međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2020)“, koja je  elektronskim putem okupila  preko 40 učesnika iz zemlje i inostranstva: Kanade, Rusije, Belorusije, Indije, Turske, Irana….

Konferencija se ove godine održava u posebnim okolnostima koje je nametnula epidemija korona virusa: sam čin otvaranja u prostoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, sa maskama i uz poštovanje fizičke distance, u sali tek trećina učesnika, dok su na raznim meredijanima širom sveta još 30-tak eminentnih naučnika i profesora, povezanih putem elektronske mreže.

Rukovodilac master i doktorskih studija Državnog univerziteta prof. dr Ćemal Dolićanin, pod čijim je rukovodstvom ova konferencija  pokrenuta pre deset godina, otvarajući skup istakao je da je ovo prilika da vodeći profesori, naučnici i istraživači razmene ideje i saznanja i doprinesu unapređenju kvaliteta u oblasti matematike, mehanike i informatike. Tokom proteklih godina ostvaren je značajan napredak u pomenutim naučnim oblastima što omogućava rešavanje mnogih praktičnih problema.

Rektor  Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić ističe da međunarodna matematička konferencija značajno doprinesi jačanju naučno-istraživačkog rada i poziciji ove visokoobrazovne institucije u sistemu visokog obrazovanja.

Među imenima svetskog glasa u agendi ovog značajnog skupa, pored akademika SANU Teodora Atanackovića i Stevana Pilipovića  su: Anatolij Antonevič, Erberhard Malkovski, Ljubiša Kočinac, Dragan Đorđević, Miloš Arsenović, ali i  nastavnici i saradnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji su budućnost ove visoobrazovne institucije.

Izvor: DUNP