Šešelj: Za Vučića bi bila sramota ukoliko me izruči Hagu

709

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da ne zna da li će ga Srbija izručiti Haškom tribunalu, ali da smatra da bi to bila sramota za premijera Aleksandra Vučića.

“Ja ne znam da li hoće ili neće, ali sam siguran da je na teškim mukama. Ukoliko bi me izručio Hagu, to bi za Vučića bila sramota i na njega bi bila bačena teška ljaga. Mislim da je bio zadovoljan kad je došao na vlast, jer je smatrao da su taj prljavi posao završile ‘dosmanlije’ i da može da bude čist. Sad se pojavila opasnost da i on može da bude isprljan”, rekao je Šešelj u intervjuu za Politiku.

On je, međutim, ocenio da bi njegovo isporučenje Hagu, gde treba da mu bude izrečena presuda, omogućila njegovoj SRS veći procenat glasova, dok bi smanjila podršku građana vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Šešelj je rekao da će radikali na prolećnim izborima nastupati s parolom “Srbiju u sigurne ruke” i da će kroz kampanju promovisati što čvršću saradnju s Rusijom.

On je dodao da njihova kampanja neće biti skupa, ali da će biti intenzivna i da će članovi SRS ići od vrata do vrata.

“Dobrog sam zdravlja i neće biti problema u kampanji. Imao sam metastaze na jetri, koje se ne povećavaju od septembra 2014. godine, kad su ih konstatovali u Hagu. Od kada sam se vratio koristim niz alternativnih lekova, ali sam istovremeno striktno poštovao i sve lekarske naloge”, rekao je Šešelj.

Lidera SRS ne hapse u haškom roku?

Proces izručenja Vojislava Šešelja Hagu formalno je započeo, ali neće biti okončan do 31. marta za kada je tribunal zakazao izricanje presude lideru SRS.

To proizlazi iz pisma koje je vlada Srbije poslala sudu u Hagu,a koje nosi oznaku strogo poverljivo, pišu “Večernje novosti”. Tim dokumentom Beograd je ispunio nalog haških sudija da do 15. marta izveste o eventualnim teškoćama koje prate izručenje Šešelja.

Zbog tajnosti papira, u njegov sadržaj novinari lista nisu imali uvid, ali izvori prenose da je Srbija ponovo iznela sve kontroverze koje prate proces lideru radikala.

Politički glavni argument Beograda je da je Hag zatražio izručenje Šešelja usred kampanje za vanredne parlamentarne izbore na kojima učestvuju i radikali. Njegovo hapšenje bi, prema procenama, moglo da ugrozi političku stabilnost u zemlji i naruši demokratski proces.

Lider radikala trebalo je da bude saslušan u Specijalnom sudu pre nekoliko dana, ali je saslušanje odloženo.

izvor: N1