Senatori SAD pozvali Bajdena da ne odobri prodaju aviona F-16 Turskoj

ANKARA – Grupa od 27 američkih senatora pozvala je predsednika SAD Džozefa Bajdena da odloži prodaju borbenih aviona tipa “F-16” Ankari sve dok Turska ne dozvoli Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO-u.

Poziv dolazi u trenutku kada Švedska i Finska čekaju da Turska odobri njihov aplikaciju za prijem u NATO, prenosi Si-En-En.

Izvori iz Kongresa SAD su ranije rekli za Si-En-En da se Bajdenova administracija sprema da zatraži od te institucije da odobre prodaju aviona tipa “F-16” Turskoj, što bi bila najveća prodaja oružja jednoj stranoj državi.

Erdogan je rekao nedavno da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom prošlog vikenda, a na kojem je spaljena kopija Kurana.

Turska je prošle nedelje odložila ranije zakazani sastanak sa predstavnicima Finske i Švedske nakon što je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da je švedska vlada saučesnik u spaljivanju Kurana tokom protesta u Stokholmu.

Finska i Švedska su zvanično podnele zahtev za ulazak u NATO prošlog proleća, samo nekoliko meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu i čekaju ratifikaciju, a dosad to nisu učinile Turska i Mađarska.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO