Senada Kalić sa Jarinja: Situacija mirna, u blizini prelaza punkt kosovske policije i specijalaca

Na administrativno prelazu Jarinje na Severu Kosova i Metohije tokom dana mirno. Na 800 metara od prelaza je punkt kosovske policije i njihovih specijalnih jedinica. Vidljivo je i veće prisustvo pripadnika KFORA čija su dva punkta u opštini Leposavić, izveštava reporterka RTV Novi Pazar Senada Kalić.

Od danas je na snazi sporazum o ličnim dokumentima, a na administrativnim prelazima istaknut je disklejmer. Reč je o dvojezičnim tablama, na srpskom i engleskom jeziku na kojima je istaknuto da je korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine omogućeno iz praktičnih razloga kako bi se građanima omogućila sloboda kretanja, prema Sporazumu iz 2011. godine, te da se ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristajanje Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244.

Problem oko registarskih tablica, međutim još uvek postoji. Program preregistracije iniciran od strane Vlade Aljbina Kurtija, prilikom kojeg bi tablice sa znakom KM trebalo da budu zamenjene oznakom RKS, počinje danas.

Građani, sa kojima je razgovarala naša reporterka, nadadaju se mirnom rešenju i prevazilaženju trenutne krize.

Na samom administrativnom prelazu Jarinje danas nema dužih zadržavanja vozila i putnika.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO