Senad najmlađa, a Hurem najstarija žrtva koji će biti ukopani u Potočarima

Sarajevo – Senad (Rame) Beganović je najmlađa, a Hurem (Bege) Begović je najstarija žrtva koji će 11. jula ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, potvrdila je za Anadolu Agency glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Senad je imao 14 godina kada je ubijen.

“Senad je pronađen u četiri različite masovne grobnice”, pojasnila je Čengić.
Među do sada identificiranim žrtvama za dženazu koja će ove godine biti održana u Potočarima je 13 maloljetnika.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Hurem (Bege) Begović koji je imao 79 godina kada je ubijen.

Do sada je identificirano 175 žrtava koje će biti ukopane 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.
“Ovo još uvijek nije konačan broj, jer su do 11. jula moguće nove identifikacije. Odnosno, moguće je da se neko od porodica izjasni da želi ukopati posmrtne ostatke svojih članova. Jer, u Tuzli postoji još identificiranih osoba, ali zbog nekompletnosti tijela porodice su se izjasnile da žele sačekati još jedan određeni period kako bi se pronašli i ostali dijelovi tijela”, pojasnila je Čengić.

Kako je kazala, većina žrtava koje su identificirane, pronađene su u više različitih masovnih grobnica, uglavnom u sekundarnim, posljedice čega su nekompletna tijela.

“Mnoga tijela koja će biti ukopana ove godine su nekompletna”, poručila je Čengić.
Kopanje mezara u Memorijalnom centru Potočari za više od 175 do sada identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine, koje će biti ukopane u okviru obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, 11. jula u Srebrenici, počet će 8. jula.

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musalle ispred Memorijalnog centra Potočari planirano je 10. jula u 17:45 sati, nakon čega će akšam–namaz i jaciju, teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar. Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji.

Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO