Naslovna Sandžak Novi Pazar Semiha Kačar – Ubijeni na Hadžetu nisu samo Bošnjaci

Semiha Kačar – Ubijeni na Hadžetu nisu samo Bošnjaci

Novi Pazar – Predsednica Sandžačkog odbora za ljudska prava u Novom Pazaru Semiha Kačar ocenila je danas da je paradiranje momaka u zelenim uniformama u tom gradu “zamajavanje” javnosti i marketing pred oktobarske izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

“Kada niko nema rešenje za nagomilane probleme, pribegava se paradiranju i zamajavanju. Tako se samo održavaju tenzije u višenacionalnoj sredini kao što je Sandžak. Tenzije ostaju, ali se niko posle izvesnog vremena ni ne seća kako je sve počelo”, rekla je Semiha Kačar za agenciju Beta a prenosi radio sto plus.

Prema njenim rečima, licitiranje brojem i nacionalnošću ubijenih tokom 1944. u novopazarskom naselju Hadžet Sandžaku nanosi samo štetu.

Tu je sigurno ubijeno nekoliko stotina ljudi, a sigurno je i da oni nisu bili isključivo Bošnjaci. Kako bi se sprečile dalje manipulacije, potrebna je detaljna analiza, kako bismo došli do imena i prezimena tih ljudi”, rekla je predsednica Sandžačkog odbora za ljudska prava.

Prema podacima Bošnjačkog nacionalnog veća, na Hadžetu su 1944. godine partizani streljali oko 1.500 Bošnjaka, među kojima i Aćifa Hadžiahmetović, ratnog gradonačelnika Novog Pazara.

IZ u Srbiji i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) već pet godina obeležavaju Dan šehida (nevino nastradalih), uz povorku od centra grada do naselja Hadžet. Ove godine u povorci je bilo 1.500 ljudi, među kojima stotinak aktivista IZ u Srbiji koji su odeveni u zelene uniforme, nosili zastave s bošnjačkim i islamskim simbolima. U koloni su bili i pojedini funkcioneri SDA.

Semiha Kačar je dodala da organizatore “parade” treba pitati kakvu poruku su želeli time da pošalju.

“Mislim da se običnom građaninu u Sandžaku uporno i sa raznih mesta potpuno pogrešno sugeriše kako je to područje veoma važno”, rekla je Semiha Kačar.

Hadžiahmetović je među Bošnjacima u Sandžaku poznat kao organizator odbrane Novog Pazara od četnika u Drugom svetskom ratu, a vlasti posleratne Jugoslavije proglasile su ga ratnim zločincem.

Hadžiahmetović je dobio visoko nemačko odlikovanje, a pojedini istoricari ga smatraju odgovornim za zločine nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

 

 

Exit mobile version