Selaković: Nećemo menjati zakon na zahtev Tribunala

506

Zakon sigurno nećemo menjati zato što to od nas traži Haški sud, izjavio je danas ministar pravde u tehničkom mandatu Nikola Selaković.

Gostujući na RTS-u, Selaković je naveo da ne zna da li će se zakon menjati ali ne zbog toga što je u pitanju zahtev Tribunala.

“Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim Statutom. Naš Zakon o saradnji sa haškim Tribunalom donet je u saradnji sa predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabeležena i potpuno je neprihvatnjljivo da se zakon menja na zahtev Tribunala”, rekao je.

Ministar je podsetio da je za sporni slučaj optuženih članova SRS Srbija poslala Tribunalu u Hagu zahtev za preuzimanje predmeta, ali da nije bilo pozitivnog odgovora.

Sudsko veće Haškog tribunala smatra da Srbija u slučaju troje radikala, čije se izručenje traži zbog nepoštovanja suda, treba hitno da promeni svoje zakonodavstvo i uskladi ga sa međunarodnim obavezama koje je preuzela.

Sudsko veće Tribunala navelo je juče da srpsko zakonodavstvo treba da bude u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sadašnja reakcija EU na pismo “reda radi”

Ministar Selaković je ocenio i da je reakcija Evropske unije (EU) povodom pisma premijera Srbije Aleksandra Vučića “više reda radi” i da nema nikakve suštine.

Povodom izjave portparolke Evropske komisije Maja Kocijančić da se pitanja pokrenuta u pismu srpskog premijera čelnicima Evropske komisije “tiču temeljnih i bespogovornih načela EU i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo”, Selaković je rekao da je to “strogo formalna izjava”.

“To je izjava više reda radi. Nema tu nikakve suštine”, rekao je Selaković. On je naveo i da želi da veruje da će doći do drugačije reakcije EU, jer Srbija u “ovoj vrsti diplomatskog konflikta nikakvim svojim aktom nije isprovocirala Hrvatsku”.

“U Hrvatskoj nema ni izvinjenja, nema ničega čime bi zvanična Hrvatska napravila otklon od onoga što se dešava”, dodao je Selaković.

izvor: N1