Sela i dalje pod snegom

Zima je teška na selu, kada poljoprivrednici imaju malo više slobodnog vremena. Snega još uvek ima, a u podgolijskom području meštanima pravi problem I vetar, koji stvara velike smetove. Ekipa RTV –a Novi Pazar posetila je selo Ljutaje, gde je zabeležila priču dugogodišnjeg stočara Nazima Ljajića.

Na obroncima Golije i delom na Pešteri prostire se selo Ljutaje, prekriveno brdima. S obzirom da nam je mart i početak proleća doneo velike količine snega zima na selu još uvek nije završena. Selo Ljutaje poznato je po stočarskoj proizvodnji, a ovom poljoprivrednom granom bavi se i Nazim Ljajić, koji kaže da za poljoprivrednike ni tokom zimskih meseci nema vremena za predah.

Stočarska proizvodnja u domaćinstvu Nazima Ljajića  je tradicija, nekada je na njegovom imanju imalo više stoke. Sada Nazim radi u skladu sa svojim godinama, ali ipak dovoljno za njegove potrebe.

Selo Ljutaje udaljeno je 28 km istočno od Sjenice, a deo je katastarske opštine Duga Poljana.

S prvim sunčanim danima, stočari treba da se pripreme za ispašu stoke, koja se obavlja postepeno I u skladu sa preporukama. Pravo je vreme da se očiste prostorije za smeštaj stoke, koje prema preporukama treba da budu sa više svetla I vazduha.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO