Šekler: Popuštanje mera legalizovalo ono što se već dešavalo, omogućiće virusu da preživi leto

BEOGRAD – Virusolog Milanko Šekler ocenio je danas da je popuštanje mera u Srbiji za sprečavanje korona virusa “prerano doneto” i da je, prema njegovim rečima, time “legalizovano ono što se već dešavalo”.

“Svadbe su išle, treštale, ja sam to video svojim očima. Makar u Kraljevu svuda je sve normalno radilo, niko više nikoga nije pretresao, prekidao rad (ugostiteljskog) objekta i proveravao da li se poštuju protivepidemijske mere”, rekao je Šekler za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera odgovara virusu.

“Da sam korona virus, ja bih rekao – fenomenalno. Rekao bih – hvala Bogu da je ovako. Ovo što se naziva vraćanjem normalnom životu, to tek odgovara virusu, jer mi ćemo mu sad omogućiti da preživi leto, da ostane u populaciji i da nas sačeka na jesen”, ocenio je Šekler.

On je rekao da je u Srbiji trenutno 39 odsto populacije primilo obe doze vakcine, a 44 odsto stanovnika jednu dozu.

“To je nedovoljno. Čile, koji je imao 47 – 48 odsto vakcinisanih je ukinuo skoro sve mere i sada je ponovo pred zaključavanjem, odnosno zaključao je glavni grad jer ima 8.000 novozaraženih”, kazao je Šekler podsećajući da je sada kog njih zimski period.

Virusolog je ocenio da će i Srbiju dočekati taj scenario kada stigne zima i dodao da je ritam vakcinacije opao i da praktično stoji.

“U odnosu na ono što smo imali dnevne rekorde po 60-70 hiljada vakcinisanih, to je sad šest do sedam hiljada, znači nedovoljno. I vrlo loša struktura vakcinisanja, loša struktura u tom smislu – super je što su vakcinisani stariji, preko 80 posto i mi se sa tim hvalimo. Ali stariji po prirodi stvari su manje aktivni, ne idu na žurke, ne idu na mature, ne idu na svadbe, izbegavaju te gužve, a vakcinisani su”, rekao je Šekler.

Kako je rekao, Krizni štab Vlade Srbije je dao akcenat na kapacitetu i dužini rada ugostiteljskih objekata, a ne na nošenje maske, držanje distance i koncentraciju ljudi u objektima.

“To su stvari koje treba da spreče širenje. Nije poenta u dužini vremena, ne prenosi se virus zato što nešto duže ili kraće radi. On se prenosi zato što ima priliku da predje sa čoveka na čoveka zato što su zagrljeni, pijani, bez maske jedan pored drugog i ima ih 150 u objektu gde može da stane 50”, istakao je Šekler.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO