BEOGRAD – Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da će korona virus u narednom periodu opet “naći sve ljude”, ali da će zaštićeni biti samo oni koji su se vakcinisali.

Šekler je za Radio televiziju Srbije kazao da se stopa imunizovanih “zaglavila” na 48 odsto i ocenio da su gradjani Srbije skloni, kao u sportu, da povedu a da onda izgube.

“Stali smo kod radno sposobnog stanovništva, kod mladjih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Medjutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su zavrišili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mladjima”, istakao je on.

Šekler je rekao da nevakcinisane treba motivisati da se imunizuju.

“Virus će ih naći sve (gradjane). Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virusa u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog”, ocenio je on.

Naveo je da se mutacije virusa javljaju u zemljama u kojima nema kontrolisanog kretanja virusa, poput Brazila i Indije, ali je dodao da je Srbija po tom pitanju bezbedna jer nema puno stanovnika.

indeksonline.rs/Beta