Naslovna COVID 19 Sednice Kriznog štaba će se održavati česće, odluke će zavisiti od epidemeološke...

Sednice Kriznog štaba će se održavati česće, odluke će zavisiti od epidemeološke situacije

sednice-kriznog-staba-ce-se-odrzavati-cesce,-odluke-ce-zavisiti-od-epidemeoloske-situacije

BEOGRAD – Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će donošenje narednih mera za borbu protiv korona virusa zavisiti od epidemiološke situacije u tom trenutku.

“Sastanke Kriznog štaba sada ćemo imati češće i odluke ćemo donositi u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije”, rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija.

S tim u vezi, navela je da će isključivo od epidemiološke situacije zavisiti kako će izgledati školska godina koja počinje 1. septembra, te da će definitivna odluka o tome biti doneta u nedelji neposredno pre planiranog početka školske godine.

“Kakav će da bude način odvijanja nastave zavisiće od epidemiološke situacije koja bude neposredno pre toga”, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li smatra da delom snosi odgovornost za porast broja novozaraženih, jer je Krizni štab popuštanjem mera dao “zeleno svetlo” i mladima da izlaze u grad, na festivale…a sa druge strane mladi neće da se vakcinišu, Kisić Tepavčević je rekla da se sa virusom borimo jako dugo i da se kraj ne vidi, te da virus ne možemo da pobedimo bez vakcinacije.

“Sve više naučnika, istrazizvača, lekara govori da ćemo verovatno sa ovim virusom još dugo živeti, ali ono što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu je što sada imamo vakcinu i koliko god da su opšte mere prevencije (nošenje maske i držanje fizičke distance) efikasne ne možemo da pobedimo virus bez vakcinacije”, rekla je ministarka.

Poručila je da moramo da naučimo da živimo sa korona virusom, ali da moramo da imamo i ličnu i kolektivnu odgovornost.

Dodala je da će, ukoliko se u Srbiji pogorša epidemiološka situacija, morati da budu donete mere koje se donose i u drugim zemljama u kojima je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nadamo se da to toga neće doći i da će se vakcinisati najveći broj građana, pre svega mladih koji to do sada nisu uradili”, rekla je ministarka i poručila:”Od nas mnogo zavisi. U najboljem slučaju, neće se ni desiti novi talas ukoliko se vakciniše najveći broj nas koji to do sada nije uradio i spremno dočekamo period kada je najveća verovatnoća prenošenja respiratornih infekcija”.

Na pitanje da li se razmišlja o obaveznom uvođenju vakcinacije za neke grupe, Kisić Tepavčević je rekla da sigurno nema gore kazne ni za koga od nas od toga da se razbolimo i prenesemo infekciju na nekoga koga volimo, te da u najgorem slučaju dođe do smrtnog ishoda.

“To je najgora kazna za svakoga tako da bilo kakva druga obaveza ili sankcija, kada se poredi sa mogućnošću da se razbolite od virusa koji možete da prevenirate, a od koga ukoliko to ne uradite možete da umrete ili prenesete infekciju na druge, mislim da je bezvredno bilo kakvo poređenje”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ponovila je da je vakcinacija lična odgovornost i lična zaštita, ali da na taj način štitimo i sve oko nas.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version