Naslovna Zabava Sedam najlepših evropskih skrovitih plaža

Sedam najlepših evropskih skrovitih plaža

Većina nas koji nemamo novac potreban da se obezbedi privatna plaža prinuđena je da svoje mesto pod suncem deli s drugim kupačima. Bolje informisani, međutim, ipak mogu da pronađu i poneku prelepu plažu koju još nisu zaposele nepregledne kolone naoružane koficama i lopaticama. Uz pomoć ljubitelja lepih plaža, otkrili smo neka od ovih mesta za vas.

plaza02-zlatni-rat-reza-ahmeds_af

Foto: reza ahmeds / flickr.com

 

1. Zlatni rat, ostrvo Brač, Hrvatska

 

Za one koji ne znaju, u pitanju je zapanjujuće lepa plaža u obliku trougla, daleko od prodavnica i restorana, u blizini Bola, najstarjeg grada na ostrvu Braču, oko sat brodom udaljenog od Splita. Ako imate nešto protiv naturista, možda nije za vas.

Foto: David Locke / flickr.com

2. Rajski zaliv, Malta

 

Nalazi se na severnom vršku Malte, s pogledom na malteška ostrva Komino i Gozo.
Do plaže se silazi kamenim stepeništem, a okružena je dramatičnim liticama i morskim plavetnilom. Iznajmite ligištul i uživajte u predivnom pogledu.

 

 

Foto: pixelthing / flickr.com

3. Krijumčarev zaliv, ostrvo Zakintos, Grčka
Na ostrvu Zakintos u Jonskom moru i inače ima dosta skrovitih plaža: Jedna od najsamotnijih je Krijumčarev zaliv. Do nje se može stići čamcem, postoji organizovan prevoz, a usput imate puno vremena za posmatranje džinovskih kornjača.
Kad stignete, istražite 25 godina staru olupinu broda koja leži na plaži i popnite se na stenovitu platformu iznad nje, s koje se pruža spektakularan pogled.

Foto: fiskfisk / flickr.com

4. Skagen, Danska

Kilometri i kilometri netaknutog belog peska na samom kraju severne Danske oblasti Jitland.
Leži na “Grenenu”, tačci u kojoj se sudaraju dve baltičke struje – Skagerak i Kategat – i tu možete videti kako se sudaraju talasi koji se kreću u dva suprotne pravca. U gradu Skagenu vredi pogledati muzej likovne umetnosti. Čitava oblast je nekad bila utočište slikara, koji su hrlili u Jitland zbog njegove izuzetne svetlosti.

 

Foto:jo_appleby_cz / flickr.com

5. Kalgari bej, ostrvo Mal, Škotska

Iznenađujuće lepa plaža, ali na udaru jakih vetrova. Nalazi se zapadno do grada Tobermorija, na severnoj obali ostrva Mal. Na okolnim visovima i tornjevima opatije iz 13. veka gnezde se ptice kao što su tupici (morski gnjurci) i zlatni orlovi.

 

Foto: kuma chan / flickr.com

6. Migjorn, ostrvo Formentera, Balearska ostrva, Španija

Pored Balearskih ostrva, kome još trebaju Karibi? Formentera je najmanje i najnerazvijenije od njih – sasvim drugačije od susedne Ibice. Migjorn je plaža s kilometrima finog belog pesak, na kojoj svako može da nađe samo svoje mesto pod suncem. Zahvaljujući povetarcu, pogodna je za one koji bi želeli da se okušaju u vindsurfingu.

 

Foto: universalplaces / flickr.com

7. Praja da Ingrina, Algarve, Portugal
Na jugozapadnom vrhu Algarvea, u srcu Kosta Visentine, nalazi se Praja De Ingrina, neuređena plaža i prirodni rezervat. Nadleću je morski orlovi i sokolovi, a na obližnjim pašnjaciam pasu ovce. Zbog ekološkog značaja ovog područja, izgradnja hotela je strogo ograničena, tako da plaža ostaje pusta. Zauzmite dobro mesto u restoranu na obali i posmatrajte kako se domaći ribari vraćaju s ulovom.

 

Exit mobile version