Sedam najlepših evropskih skrovitih plaža

Većina nas koji nemamo novac potreban da se obezbedi privatna plaža prinuđena je da svoje mesto pod suncem deli s drugim kupačima. Bolje informisani, međutim, ipak mogu da pronađu i poneku prelepu plažu koju još nisu zaposele nepregledne kolone naoružane koficama i lopaticama. Uz pomoć ljubitelja lepih plaža, otkrili smo neka od ovih mesta za vas.

plaza02-zlatni-rat-reza-ahmeds_af

Foto: reza ahmeds / flickr.com

 

1. Zlatni rat, ostrvo Brač, Hrvatska

 

Za one koji ne znaju, u pitanju je zapanjujuće lepa plaža u obliku trougla, daleko od prodavnica i restorana, u blizini Bola, najstarjeg grada na ostrvu Braču, oko sat brodom udaljenog od Splita. Ako imate nešto protiv naturista, možda nije za vas.

plaza08-malta-david-locke_af

Foto: David Locke / flickr.com

2. Rajski zaliv, Malta

 

Nalazi se na severnom vršku Malte, s pogledom na malteška ostrva Komino i Gozo.
Do plaže se silazi kamenim stepeništem, a okružena je dramatičnim liticama i morskim plavetnilom. Iznajmite ligištul i uživajte u predivnom pogledu.

 

 

plaza03-zakintos-pixelthing_af

Foto: pixelthing / flickr.com

3. Krijumčarev zaliv, ostrvo Zakintos, Grčka
Na ostrvu Zakintos u Jonskom moru i inače ima dosta skrovitih plaža: Jedna od najsamotnijih je Krijumčarev zaliv. Do nje se može stići čamcem, postoji organizovan prevoz, a usput imate puno vremena za posmatranje džinovskih kornjača.
Kad stignete, istražite 25 godina staru olupinu broda koja leži na plaži i popnite se na stenovitu platformu iznad nje, s koje se pruža spektakularan pogled.

plaza04-fiskfisk_af

Foto: fiskfisk / flickr.com

4. Skagen, Danska

Kilometri i kilometri netaknutog belog peska na samom kraju severne Danske oblasti Jitland.
Leži na “Grenenu”, tačci u kojoj se sudaraju dve baltičke struje – Skagerak i Kategat – i tu možete videti kako se sudaraju talasi koji se kreću u dva suprotne pravca. U gradu Skagenu vredi pogledati muzej likovne umetnosti. Čitava oblast je nekad bila utočište slikara, koji su hrlili u Jitland zbog njegove izuzetne svetlosti.

plaza05-calgari-bay-joapplebycz_af

 

Foto:jo_appleby_cz / flickr.com

5. Kalgari bej, ostrvo Mal, Škotska

Iznenađujuće lepa plaža, ali na udaru jakih vetrova. Nalazi se zapadno do grada Tobermorija, na severnoj obali ostrva Mal. Na okolnim visovima i tornjevima opatije iz 13. veka gnezde se ptice kao što su tupici (morski gnjurci) i zlatni orlovi.

plaza06-formantera-kuma-chan_af

 

Foto: kuma chan / flickr.com

6. Migjorn, ostrvo Formentera, Balearska ostrva, Španija

Pored Balearskih ostrva, kome još trebaju Karibi? Formentera je najmanje i najnerazvijenije od njih – sasvim drugačije od susedne Ibice. Migjorn je plaža s kilometrima finog belog pesak, na kojoj svako može da nađe samo svoje mesto pod suncem. Zahvaljujući povetarcu, pogodna je za one koji bi želeli da se okušaju u vindsurfingu.

plaza-algarve-universalplaces_af

 

Foto: universalplaces / flickr.com

7. Praja da Ingrina, Algarve, Portugal
Na jugozapadnom vrhu Algarvea, u srcu Kosta Visentine, nalazi se Praja De Ingrina, neuređena plaža i prirodni rezervat. Nadleću je morski orlovi i sokolovi, a na obližnjim pašnjaciam pasu ovce. Zbog ekološkog značaja ovog područja, izgradnja hotela je strogo ograničena, tako da plaža ostaje pusta. Zauzmite dobro mesto u restoranu na obali i posmatrajte kako se domaći ribari vraćaju s ulovom.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO