Sead Ljajić prekršio zakon. Agencija za borbu protiv korupcije zahteva hitnu smenu!

Agencija za borbu protiv korupcije donela je konačno rešenje kojim se preporučuje smena direktora novopazarske Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića zbog sukoba interesa i kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korpucije, saznaje radio Sto plus. 

U odluci Agencije, koja je doneta u oktobru prošle godine, a danas objavljena na sajtu te institucije, konstatuje se da je Ljajić prekršio zakon jer je zaposlio decu člana Školskog odbora Ismihane Murtezić, Aldinu i Aldina.

Ljajić je u novembru 2010. godine, od ukupno tri kandidata koji su ispunjavali uslove, na neodređeno vreme primio Aldinu Murtezić na mesto nastavnika Poslovne i službene korespondencije sa 30 odsto radnog vremena.

Takođe, on je u martu 2013. godine, od ukupno šest kandidata koji su ispunjavali uslove, na neodređeno vreme primio Aldina Murtezića na mesto nastavnika Radnog prava sa 18 odsto radnog vremena.

Postupajući po službenoj dužnosti, Agencija je utvrdila da je Ljajić prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je zapošljavanjem dece člana Školskog odbora javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice.

Agencija je odbacila njegove tvrdnje da se prilikom prijema u radni odnos Aldine i Aldina Murtezića “rukovodio najboljim interesom ustanove i učenika” i da je “verovao da time što su oni u krvnom srodstvu sa članom Školskog odbora ne ugrožava javni interes”.

“Bez uticaja je navod imenovanog da je Ismihana Murtezić samo jedan od devet članova Školskog odbora koji odluke donosi većinom glasova, s obzirom da ona, kao član organa koji upravlja školom, učestvovanjem u radu tog organa može da utiče na to kakvu će odluku doneti”, navodi se u odluci Agencije.

Zbog toga je Agencija donela preporuku za razrešenje Seada Ljajića sa mesta direktora Ekonomsko-trgovinske škole, a odluke o zapošljavanju Aldine i Aldina Murtezića proglasila ništavim.

Podsećamo da je Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine donela preporuku za smenu direktora Osnovne škole “Desanka Maksimović” Munira Šabotića koji je bio u sukobu interesa jer je zaposlio sina Anisa na mesto administrativnog radnika.

Šabotić se žalio na tu odluku, ali ju je Agencija odbila i proglasila konačnom.

N. Kočović/stoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO