SDP: Zločin u selu Kukurovići ne smemo zaboraviti

Na današnji dan, 18. februara 2021. godine, navršava se 28 godina od kada su pripadnici tadašnje Vojske Jugoslavije napali i razrušili bošnjački deo sela Kukurovići u opštini Priboj. Tom prilikom ubijeno je troje meštana ovog sela. U spaljenim kućama nakon napada pronađena su tijela Fatime Sarač, Uzeira Bulutovića i Mušana Husurovića. Do danas počinioci nisu kažnjeni, a žrtve obeštećene.


Napadu su prethodila višemesečna zastrašivanja i pljačkanja zbog čega je veliki broj ljudi napustilo selo. U aprilu iste godine spaljeno je još osam kuća, kada u Kukurovićima više nije bilo nikoga.


Sandžačka demokratska partija podseća da je, tom prilikom, izvršen uviđaj, ali da do danas nije identifikovan nijedan počinilac. Žrtve nisu obeštećene ni materijalno, ni moralno. U negiranju ovog zločina nisu učestvovale samo domaće institucije. Očekivanja žrtava su izneverena i od strane Evropskog suda za ljudska prava, koji je u junu 2018. godine odbio da razmatra predstavku članova porodica, bez dodatnog obrazloženja zašto je tako postupio. Pored toga što su tom odlukom iscrpljene pravne mogućnosti za naknadu štete, ovakva odluka Evropskog suda za ljudska prava dodatno je umanjila mogućnost da pravda za žrtve ovog zločina bude ostvarena pred domaćim pravosudnim organima.


SDP naglašava da je zločin u bošnjačkom delu sela Kukurovići opomena za celokupno društvo, a da izostanak procesuiranja odgovornih ne doprinosi stvaranju pravednog društva u kome su svi građani jednaki, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost.


Tokom ratova devedesetih ostalo je mnogo nerešenih zločina i žrtve koje nikada nisu dočekale pravdu. Civilizacijska je tekovina da svaki zločin ima svoje ime i prezime, baš kao i žrtve što imaju, jer samo tako možemo da izgradimo poverenje naroda u institucije. Ostaćemo istrajni u tome da izgradimo takvo društvo.


Zato će SDP uvek insistirati da se ovaj i slični zločini nikada ne zaborave.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO