SDP: Zaprepašćeni smo rušenjem!

Novi Pazar – Član predsedništva Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović je povodom rušenja verskog objekta u Zemun Polju izjavio da zakon treba da se primenjuje isto u svim gradovima, a selektivno. Jusufović je rekao da očekuje da će opštinska vlast u Zemunu, ali i Vlada naći rešenje za izgradnju džamije i na taj način omugućiti tamošnjim muslimanima svoje pravo da imaju džamiju u kojoj će obavljati namaze.
Akcija rušenja verskog objekta u Zemun polju je počela u toku noći, između 3.00 i 4.00 sata posle ponoći. Jake policijske snage i žandarmerija su blokirale naselje, a policajci su bili raspoređeni u tri prstena bezbednosti. Vernici u tamošnjoj opštini su ovu džamiju gradili na privatnom placu i na udaljenom imanju, kome bi taj objekat baš tu zasmetao, a u Zemunu postoji još 10.000 nelegalnih objekata, kaže Jusufović na konferenciji za novinare, koja je održana povodom rušenja tog verskog objekta u toj beogradskoj opštini, koji su obeležili jučerašnji dan.
“Zaprepašćeni smo sinoćnim događajima u Zemun Polju, kada je nezavršeni verski objekat porušen pod okriljem noći u prisutvu jakih policijskih snaga. Još juče smo videli da postoji opasnost da toga dođe,a li su džematlije uspele da odbrane džamiju. Očekivali smo da će se kroz razgovor naći rešenje kako da se ljudima u Zemun Polju omogući njima Ustavom zagarantovano pravo da imaju svoj objekat za obavljanje namaza, a da se sa druge strane nađe neko rešenje, ali da toga nije došlo. Na sceni imamo jednu selektivnu primenu zakona, jedan objekat je nelegalan bez obzira gde se on nalazi u zemlji. Očigledno je da tamo gde su vlasnici objekta oni koji su slabi, objekat se ruši, a tamo gde su objekti nelegalno podignuti,a iza njih stoje, neki navodno moćni i bitni ljudi, objekti se ne ruše. Smatram da će vlasti Zemuna, koji su našli baš tu džamiju da ruše među 10.000 nelegalnih objekata iznaći rešenje sa Vladom i svima nama za izgradnju džamije u Zemun Polju. Želimo da verujem da rušenje džamije noć pred Ramazan nije jedna loša poruka, da će se strasti smiriti .Mi ovom prilikom apelujemo na sve građane, muslimane da budu razumni i da ne reaguju burno”, kaže Jusufović.

Jusufović zaljučuje da je rušenje džamije jedna greška, te da se nada da će lokalna vlast Zemuna ovu grešku ubrzo ispraviti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO