Naslovna Featured Istaknuto SDP Prijepolje: Za ekološku katastrofu odgovorna lokalna vlast

SDP Prijepolje: Za ekološku katastrofu odgovorna lokalna vlast

Sandžačka demokratska partija u Prijepolju oštro kritikuje lokalnu vlast u toj opštini, zbog nastale ekološke katastrofe.  Čitav grad je u dimu, a građanima preti zaraza, jer vatra danima gori na deponiji Stanjevine. Tim povodom SDP Prijepolje se oglasila saopštenjem za javnost koje je naslovljeno sa “ Ovaj užas nije budućnost Srbije!!!”.

“ Već tri godine mi iz Sandžačke demokratske partije pričamo, upozoravamo i molimo lokanu vlast da se uozbilji i postupi po dogovoru koji smo u februaru 2016. godine postigli sa nadležnim ministarstvom Vlade Srbije. Tada je pomoćnica ministra g-đa Stana Božović medijima potvrdila da će nesanitarna deponija smeća Stanjevine biti vrlo brzo zatvorena i da će se otpad iz Prijepolja odvoziti u regionalnu deponiju “Duboko” kod Užica. Zauzimanjem fotelja lokalni vlastodršci su odjednom zaboravili da su u gumenim čizmama hodali po, tada, uređenoj, tamponom prekrivenoj deponiji, obećavajući  građanima da će to biti riješeno čim se oni dohvate položaja.

Međutim, kad su se dohvatili vlasti, zaboravili su na obećanja i prionuli da asfaltiraju sokake do svojih vikendica, imanja, pa čak i do štala. Otvarali su fantomske firme na tetke i punice preko kojih su preljevali budžetski novac u svoje  džepove, plaćali Halal sertifikate trafikama, kafićima, čak i knjigovodstvenim agencijama. Uzimali su pare za krečenje džamija koje su mještani  već okrečili svojim novcem. Debelo plaćaju informisanje televiziji koja nikog ne informiše. Predsjednik opštine daje narodne pare, i to 2 milona eura, za aveniju do svoje kuće. Onesposobili su most u Šarampovu i srušili svaku nadu za bolju budućnost u Prijepolju!

Sada, kada se zapalilo jedino “zdanje” koje su oni sagradili, tražeći izgovor, kažu  “pa 50 godina se odlaže smeće u Stanjevinama”. Jeste, odlagalo se po odluci Skupštine koja precizno definiše način upravljanja i odlaganja. Deponija se uvijek prekrivala debelim slojem tampona, te nije bilo smrada, niti opasnosti od zapaljivanja. Zadnje tri godine lokalni vlastodršci kao da su se inatili sa građanima pa su svjesno zaboravili na tu obavezu, želeći da se smrad osjeti i gabariti vide što dalje.

Sadašnja situacija je možda jedinstvena prilika da se uz pomoć Vlade Srbije  zatvori ova sramota i energičnije krene ka traženju trajnog rješenja. Privremeno, svakako, postoji, a to je odvoženje  na deponiju u Druglićima. Za to postoji ugovor  o zajedničkom finansiranju, izgradnji i sanaciji deponije „Duboki Potok“ u Druglićima. Broj Ugovora je 466-17/96 od 28.11.1996. g. Znači, Prijepolje polaže ista prava za odlaganje smeća na ovoj deponiji kao Priboj i Nova Varoš.

U suprotnom, lokalni vlastodršci će ovu paljevinu nekako ugasiti i zatrpati zemljom. Onda mogu nastaviti podizanje planine smeća, samo sada sa boljim temeljom, pa će moći i viša da bude. Naravno, ako im građani to dozvole!”, kaže se u saopštenju SDP Prijepolje.

Exit mobile version