SDA Sandžaka: Tolerantan odnos prema zločincima predstavlja opasnost po biološki opstanak bošnjaka u Sandžaku

NOVI PAZAR – Na današnji dan, 22. oktobra 1992. godine u mestu Mioče, kod Sjeverina iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin – Priboj, oteto je i mučki ubijeno 16 građana bošnjačke nacionalnosti.

“Zločin u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina počinjeni su od strane srpskih oružanih snaga.

Državni organi u Srbiji nisu sprečili ove zločine iako su to mogli i nisu kaznili počinioce ovih zločina iako su to mogli.

Ovakav tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima nad bošnjacima u Sandžaku koje su počinile srpske oružane snage predstavlja objektivnu opasnost po biološki opstanak bošnjaka u Sandžaku.

Od raspada bivše SFRJ u Srbiji ne postoji vladavina prava, ne postoji pravna sigurnost ne postoji jednakost pred zakonom.

Zato je neophodno u Srbiji uspostaviti pravnu državu.

Uspostavljanje Specijalnog statusa za Sandžak, je konkretan doprinos SDA Sandžaka u izgradnji moderne, funkcionalne pravne države.

Još jedanput ističemo da je u Srbiji potrebno hitno doneti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniti iz srpskih snaga bezbednosti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina i dalje.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO