SDA: POLICIJA U TUTINU PONOVO MALTRETIRA BOŠNJAKE!

Novi Pazar – Tutin – Stranka demokratske akcije Sandžaka najoštrije osuđuje nasilničko ponašanje srpske policije, povodom događaja od 22. januara 2018. godine, kada je, u popodnevnim satima, u centru Tutina, bez ikakvog razloga, fizički napala Jasmina Krkušića i tom prilikom mu nanijela teške telesne povrede i duševni bol.

Ovakvo ponašanje srpske policije je ustvari rezultat tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima Sandžaka.

Ovom slučaju je prethodilo ubistvo, kada je 30. septembra 2017. godine srpski policajac brutalno ubio Fahrudina Skarepa pri čemu je srpski ministar policije lažnom izjavom pokušao da istragu okrene u pogrešnom smeru.

SDA Sandžaka konstatuje da srpska policija u Sandžaku ima represivnu ulogu i da predstavlja neprijateljsku oružanu silu prema Bošnjacima.

SDA Sandžaka poziva Evropsku uniju da u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje ugrožene bezbjednosti Bošnjaka u Sandžaku od strane srpskih oružanih snaga.

Ovakvim ponašanjem srpska policija i pravosudni organi su izgubili kredibilitet i pravo da nastave da djeluju u Sandžaku.

Zahtjevamo od Evropske unije da hitno razmotri pitanje slanja evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak, jer Bošnjaci nemaju povjerenja u srpske državne organe.

Pozivamo bošnjački narod Sandžaka da ne nasijeda na drsko i nasilničko ponašanje srpske policije kako ne bi došlo do nemira širih razmjera što je očigledno cilj srpskih vlasti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO