SDA Makedonije obelježila Dan Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji

Dan Bošnjaka, koji je ujedno i zvanični državni praznik za pripadnike bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, proslavljen je sinoć svečanošću u skopskom hotelu Holiday Inn, u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Makedonije.

Među prisutnima na proslavi bilo je istaknutih ličnosti iz javnog života, predstavnici diplomatskog kora, političkih stranaka, poslanici u državnom parlamentu i predstavnici civilnog sektora.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Makedonije, Dželal Hodžić, podsjetio je danas na važnost Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. godine u opkoljenom Sarajevu i donesena odluka da se vrati povjesno ime “Bošnjak” i povjesno ime jezika “bosanski”.

Hodžić je naglasio da su interesi bošnjackog naroda kompatibilni sa interesima Sjeverne Makedonije, a to su: negovanje demokratskih vrijednosti, članstvo u NATO i EU, razvoj ekonomije u miru i stabilnosti. Predsjednik Hodžič je govorio za ulogu SDA Makedonije u integraciji Bošnjaka u makedonskom društvu.

Na proslavi se obratio i Venko Filipče, predsjednik SDSM-a, koji je čestitao 28-mi Septembar Bošnjacima, a onda je potencirao konstruktivni pridones SDA Makedonije u ostvarivanju članstva Sjeverne Makedonije u NATO savezu i razvoju makedonskog društva. Filipče je nabrojao deo uspješnih politika koje su od direktne koristi za bošnjačku zajednici u državi.

Predsjednik SDA Makedonije, gospodin Hodžić, zajedno sa predsjednikom SDSM-a, Venko Filipče poslali su poruku da je sljedeći strateški cilj Sjeverne Makedonije članstvo u Evropskoj Uniji, kao sljedeći korak nakon članstva u NATO-u. I da će i SDA Makedonije i SDSM inisistirati na evropske integracije.

Prisutni su u lijepoj i prazničnoj atmosferi produžili da se druže uz odličnu muziku koju je izvodio gudački kvartet, koji je predvodila Plamenka Trajkovska.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO