Naučimo napokon nešto dobro i pametno iz prošlosti i uradimo makar mrvicu dobroga, mrvicu istine, naveli su iz Saveza logoraša u BiH. I nakon 26 godina, i toliko uloženog rada i istraživanja zločina počinjenih u Srebrenici, još i danas se ukopavaju žrtve genocida koji je proveden na ovim našim prostorima, saopšteno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA)

“Takođe, i na žalost, još i danas, 26 godina poslije utvrđenih nepobitnih činjenica, i nakon niza presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao najviše sudske institucije od 2. svjetskog rata, još uvijek postoje pojedinci, grupe, organizacije, pa čak i države, koje su spremne da negiraju nepobitne dokaze, očigledne izgubljene ljudske živote i sve ono što je svima drugima potpuno jasno”, navode iz Saveza logoraša podvodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Istakli su da je nespremnost na priznavanje očigledne istine, laž i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, ozbiljan problem i prepreka ka boljoj i zdravijoj budućnosti svih naroda, te je stoga očigledno da se epska borba između dobra i zla nastavlja, samo sada drugim sredstvima.

“Savez logoraša u BiH na globalnom planu, u saradnji sa drugim organizacijama, radi i sarađuje na borbi za istinu na ovim našim prostorima i u tom poslu istrajava. Mi u Savezu smo sigurni da će konačna pobjeda, biti pobjeda dobra i istine. Potvrda toga su i aktivnosti niza organizacija civilnog društva u Beogradu, koji se bore da dokažu i pokažu bolnu istinu o Srebrenici, da objasne svom narodu da samo prihvatanje ‘gorke istine’ je pravi lijek za zdravu i sigurnu budućnost svih naroda na ovim širim područjima”, stoji u saopštenju.

Istakli su da ne treba dozvoliti da se loša istorija ponavlja, da ju je potrebno osuditi citirajući E. Burkea: “Ponekad je za trijumf zla, samo dovoljno da dobri ljudi ništa ne urade!”

“Naučimo napokon nešto dobro i pametno iz prošlosti i uradimo makar mrvicu dobroga, mrvicu istine…, na Sudnjem danu ćemo vidjeti i tu mrvicu, a tad ćemo od nje jako puno očekivati…”, dodaju iz Saveza logoraša u BiH.

Izvor: A. Anadolija