Naslovna Sandžak Novi Pazar Savet za zdravlje grada Novog Pazara održao prvu ovogodišnju sednicu

Savet za zdravlje grada Novog Pazara održao prvu ovogodišnju sednicu

savet-za-zdravlje-grada-novog-pazara-odrzao-prvu-ovogodisnju-sednicu

Savet za zdravlje Grada Novog Pazara danas je održao prvu sednicu u ovoj godini, a na dnevnom redu bile su dve važne tačke. Prva je bila vezana za vakcinalni status dece školskog uzrasta, a druga za pokretanje inicijative za zahtev Zavodu za javno zdravlje koji bi trebao da uradi analizu opšteg zdravstvenog stanja stanovništva Novog Pazara.

Zbog prve tačke dnevnog reda, vakcinalnog statusa dece školskog uzrasta, Savet za zdravlje danas je zasedao u proširenom sastavu. Uključeni su bili i lekari pedijatri, te načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Despotović. Ona je iznela podatke da je ove godine, u odnosu na prošlu, procenat vakcinisane dece MMR vakcinom uvećan.

“Analiza je pokazala da je MMR vakcinom prošle godine bilo vakcinisano 11 posto dece. Taj procenat ove godine je uvećan i iznosi 24 posto što je dobro, ali ipak daleko od zadovoljavajućeg”, kazao je predsednik gradskog Saveta za zdravlje Fevzija Murić. Murić je rekao je da je ovaj uvećani procenat doprineo da se ipak izbegne epidemija morbila koja je bila zabeležena pre skoro dva meseca u nekoliko gradova u Srbiji. Takođe je istakao da će roditelji koji odbiju da vakcinišu decu snositi zakonom predviđene sankcije zbog toga.

“Nama je cilj da kroz preventivne mere izbegnemo teže posledice po zdravlje našeg stanovništva. Zato smo veliki značaj na današnjoj sednici dali i drugoj tački dnevnog reda koja je vezana za pokretanje inicijative da se Zavodu za javno zdravlje uputi dopis u kojem će se od ove zdravstvene ustanove tražiti izrada izveštaja o opštem zdravstvenom stanju svih građana Novog Pazara”, naglasio je Murić. Kazao je da će ta analiza biti potrebna kako bi naredne godine Grad Novi Pazar iz budžeta izdvojio sredstva za finansiranje najvažnijih programa za zaštitu zdravlja.

Murić je istakao da Grad Novi Pazar inače mnogo ulaže u razne projekte vezane za zdravlje građana čijom realizacijom se postiže da se u što većoj meri utiče na suzbijanje pojave mnogih boleti i tako čuva zdravlje svig građana.

Exit mobile version