Saudijska Arabija želi da kod njih odete na odmor, evo zašto

Razlog je očigledan – ova zemlja nema ono što bi većina evropskih ili američkih turista poželela – strogi islamski zakon zabranjuje konzumiranje alkohola, a u mnogim mestima žene se suočavaju s velikim brojem ograničenja. 

Ipak, kraljevska porodica polaže velike nade u turizam. Prošle godine jedan zvaničnik proglasio je ovu privrednu delatnost “drugom po značaju u ekonomskom sektoru”, a novi, ambiciozni projekat, nazvan Vision 2030, zemlji bi trebalo da donese znatne prihode. 


Ukoliko sve bude teklo po planu, veliki deo obalskog područja biće pretvoren u turističku zonu, s velikim brojem muzeja, istorijskih znamenitosti i drugih turističkih atrakcija, piše “Independent”. 
U intervjuu za televiziju Al Arabija, zamenik saudijskog prestolonaslednika Muhamed bin Salman ukazao je na to da bi zemlja trebalo “širom” da otvori vrata turistima svih nacionalnosti. 

Saudijska Arabija već je dom Meke i Medine, dve najvažnije znamenitosti islamske religije, i u skladu s time već je razvila jaku turističku industriju namenjenu religioznim posetiocima, čiji je rezultat 18 miliona turista u 2014. godini. 

Međutim, pokušaji da se privuku turisti raznovrsnijih profila nisu urodili plodom, uglavnom zbog slabe infrastrukture. 
Prema podacima Svetske banke, turizam je Saudijskoj Arabiji 2014. doneo manje od 9.3 milijarde dolara, što je manji prihod od onog koji imaju zemlje poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a neuporedivo manje od prihoda koji se beleže na području Evropske unije i Azije. 


Jedan od načina da se privuku turisti sa zapada biće rešenje problema s infrastrukturom i izgradnja velikog Islamskog muzeja. 
“Trenutno ne postoje nijedan centar ili muzej koji bi mogli da odgovore na potrebe stanovnika nemuslimanskih zemalja koji su odlučili da posete Saudijsku Arabiju kako bi saznali nešto više o islamu i time obogatili svoje znanje”, kaže Bin Salman. 
On je dodao da u ovoj zemlji takođe postoji veliki broj nemuslimanskih objekata, značajnih za hrišćane i Jevreje. 
Ipak, mnogi su skeptični u vezi saplanovima Saudijske Arabije da postane nova turistička sila. 
“Da biste privukli zapadne i ruske turiste, potrebno je da obezbedite velike količine alkohola i odobrite bikinije. Saudijske crkvene starešine to nikada neće prihvatiti, tako da se bojim da planovi za proširenje tržišta, koji će doneti više novca, nikada neće postati stvarnost”, izjavio je Brus Ridel iz Brukings instituta u Vašingtonu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO