Saseći ćemo sva primanja funkcionera!

Untitled-1

Državni funkcioneri više neće moći da sede na nekoliko stolica i primaju i po pet punih plata iz budžeta. Njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plate u javnom sektoru, ali će biti preispitana ili sasečena, kaže za “Blic” ministar finansija Lazar Krstić.

“Za najviše dva meseca imaćemo registar i znati tačno koliko zaposlenih u javnom sektoru prima po nekoliko plata ili naknada i koliko je to opravdano, pa ćemo naknade sa druge, treće ili pete funkcije smanjivati ili ukidati. I ja sam na funkciji bio postavljen na nekoliko mesta pa sam se povukao”, kaže Krstić.

On dodaje da je Vlada novim ekonomskim merama pokušala da zaštiti najsiromašnije, ali da će istovremeno kažnjavati funkcionere koji prave anomalije, te će uz penziju biti nemoguće primati i punu platu iz budžeta.

“Mi smo mogli ovako da funkcionišemo još šest do devet meseci i da sami sebi mažemo oči. Najkasnije početkom 2015. suočili bismo se sa problemom likvidnosti i morali bismo da radimo mnogo grublje poteze o kojima ne želim da pričam. Scenario bi bila Argentina, vratili bismo se u 1993. godinu, imali bismo opšti krah, slom, još veću nezaposlenost”, objašnava on.

Krstić kaže da nije moglo bez povećanja PDV-a.

“Sa ekonomske strane uradili smo tačno ono što treba i to na socijalno najodgovorniji mogući način. Ovo je i minimum sa kojim smo morali da idemo. Sada povećavamo donju stopu PDV, a to uključuje egzistencijalne proizvod ekojih nema mnogo. Mislim da će efekat povečanja niže stope PDV imati srazmerno manji efekat na pad tražnje nego što je to imalo prošlogodišnje povećanje PDV. Od pojedinih proizvođača već možemo čuti da neće povećati cenu prema potrošačima”.

Mihnistar finansija je siguran da će efekat biti smanjenje sive ekonomije.

On objašnjava da su već preuzeli neke mere kako bi nodomestili prihode. Recimo, ministarstvima će smanjiti troškove za putovanja za 30 do 35 odsto.

“Do kraja godine ćemo ići verovatno na još jedno zaduženje. Imamo tri mogućnosti- kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata, izdavanje evroobaveznica na međunarodnom tržištu i ponudio je MMF”.

Krstić kaže da će penzije u narednoj godini rasti dva puta, u aprilu i u oktobru.

Iako mnogi u Ministratsvu kritikuju nove mere, Krstić navodi da već imamo pozitivne fekte. Iako ne može tačno da kaže koliko će ljudi naći posao u 2014. godini, on navdi da to zavisi od toga koliko ćemo uspešno sprovoditi mere.

On priznaje da je u javnom sektoru trenutno zaposleno preko 660.000 ljudi, a možda čak i više , što znači da vimamo višak od 30 odsto.

Pošto je izračunao da će potrošačka korpa biti skuplja smao za 450 dinara, on objašnjava kako će šta poskupeti.

“Poskupljuju samo određene grupe proizvoda, a koje čine manje od potrošačke korpe. Računica pokazuje i da bi korpa od 20.000 dinara bila skuplja za 150 dinara”.

Pošto je Krtsićeva plata oko 100.000 dinara, pitali su ga da li bi mogao da živi od 40.000 dinara.

“Može se živeti i sa 40.000, a ako me pitate da li je to dovoljno- nije. Istina je da smo stigli do ivice, ali da se nismo i survali”.

Kompletan intervju pročitatjte u štampanom izdanju “Blica”.

Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO