Naslovna Featured Istaknuto Sarimsakli  – Raj i za  đavola

Sarimsakli  – Raj i za  đavola

Nedaleko od ostrva Lezbos, a u podnožju brda o kojima se prepričavaju najzanimljivije legende, ušuškano je, danas popularno letovalište, Sarimsakli.

Zanimljiv naziv za malo ribarsko mesto, koje danas posebno mami turiste sa Balkana na severnu obala Egejskog mora, mnoge navodi na pitanja o njegovom poreklu.

Kažu da je ovo mesto bilo poznato po proizvodnji belog luka, pa otuda potiče i samo ime grada.

Druga, manje rasprostranjena legenda o nastanku imena govori o zabranjenoj ljubavi dvoje mladih, siromašnog pastira i bogate devojke, zbog koje je otac devojku sakrio u selu pored mora. Tražeći je, pastir je dozivao svoju devojku duge plave kose nazivom „Sarim“ što znači plavuša, a „sakli“ sakrivena.

I nisu to jedine legende. Ima ih mnogo, a turisti ih vole i prepričavaju.

Legenda o Đavoljoj trpezi Za Sarimsakli se vezuje i Đavolja trpeza, brdo u čijem podnožju se ovo mesto nalazi. Đavolja trpeza predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija koja pruža nezaboravan pogled na Egejsko more.

Legenda kaže da je đavo godinama pokušavao da postane dobar i nađe zauvek svoje mesto u Raju, ali mu nije polazilo za rukom. Sve dok ga jedna devojka nije dovela na ovaj vidikovac, gde je po legendi pronašao Raj. Na izletištu postoji jedno posebno ograđeno ogromno stopalo u kamenu, koje navodno pripada đavolu. Posebnu atrakciju predstavlja posmatranje zalaska Sunca, koje se smatra jednim od najlepših na svetu.

Činjenica da, prema legendi, ni sam đavo nije htio da siđe sa brda iznad regije Ajvalik u Turskoj, dovoljno govori o prirodnoj lepoti ove oblasti…

More kao banja Zbog svoje specifične klime sa vlažnošću vazduha od 0,5%, Sarimsakli je proglašen vazdušnom banjom od strane Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga je Sarimsakli idealno mesto za porodična letovanja, letovanja za obolele od kardiovaskularnih i bolesti pluća. U Sarimsakliju se možete kupati sve do kasnog septembra, a zbog relativno malog broja kišnih dana beleži najveći broj sunčanih dana godišnje.

Sitan žuti pesak i tirkizno plavo more Sitan žuti pesak, tirkizno plavo more i 7 kilometara duga plaža predstavljaju pravo mesto za uživanje. Zbog postepenog povećanja dubine, Sarimsakli je idealno mesto za letovanje u Turskoj za porodice sa decom. U ovom mestu čak 22 odvojene plaže dostupne su turistima. Tu su brojni kafići, barovi i restorani i besplatne ležaljke za goste hotela.

Ajvalik tost Brojni mali restorani i lokali sa brzom hranom u Sarimsakliju nude  turistima najrazličitija jela ne samo turske, već i grčku, italijanska, ali i srpska jela. Međutim, Sarimsakli ima svoj specijalitet. Ajvalik tost. Kažu najlepši tost na svetu.

 

Naš jezik na sve strane Engleski jezik govori veoma mali procenat stanovništva, gotovo da je nemoguće naići na osobu koja dobro priča engleski, ali ćete se zato na srpskom ili bosanskom veoma jednostavno sporazumeti obzirom na to da se u nekoliko navrata i stanovništvo iz našeg regiona naseljavalo upravo u tom kraju.

Ljubaznosti im ne manjka i sve turiste dočekuju iskrenog srca. Do određenog mesta će vas i sami odvesti ili će vam nacrtati kako da dođete do njega, kako bi vam pomogli.

U blizini je i mesto Kućukoj, u  kom svi stanovnici imaju poreklo sa Balkana. I zbog toga se naš jezik ovde čuje veoma često , gotovo na svakom koraku.

Dolmošima do Ajvalika Nedaleko od Sarimsaklija, nalazi se grad Ajvalik, do kojeg se vrlo lako dolazi dolmošima – minibusevima, a za vožnju je potrebno petnaestak minuta i samo nekoliko lira. Ajvalik su formirali još Rimljani, a imao je uzbudljivu prošlost tokom svoje istorije. Mnoge su vojske njime protutnjele, a i mnogi su gusari tu nalazili utočište zbog izuzetnog položaja i prirodnog zaklona.

Nekoliko crkava u Ajvaliku pretvoreno je u džamije, a razlog tome je takozvana “razmena stanovništva” usled večitih sukoba Grčke i Turske.

Džunda – ostrvo s vetrenjačama Manji most povezuje Ajvalik sa ostrvom Džunda, koji je takođe popularna turistička zona ovog kraja. Tipična grčka arhitektura ribarskog grada, uskih primorskih ulica, sa pravoslavnom crkvom koja dominira okolinom, crkvom svetog Nikole, velikim brojem restorana, trgovačkom i zanatskom četvrti nezaobilazna je baza za turiste.

Na brdašcetu iznad Džunde, u nekadašnjoj vetrenjači, danas je otvorena lokalna biblioteka, a na platou pod nastrešnicom i prelepa kafeterija sa pogledima na Ajvalik i čitav unutrašnji deo zaliva.

Pored lokala sa brojnim suvenirima, tu su i  glasni prodavci, kažu najboljeg sladoleda u Turskoj.

Šoping Regija Ajvalik prava je zlatna riznica za šopingholičare. Buvljak koji se utorkom održava u Sarimsakliju i četvrtkom u gradu Ajvalik uvijek privuče mnoštvo ljudi.

Odeća je mnogo jeftinija nego u našim krajevima, a uz to se možete i cenjkati.

Slabljenjem lire, cene su sada mnogo niže nego prethodnih godina. Ovog leta za jedan evro dobićete nešto više od 10 lira.

Balkanski folklor na Egeju Pored brojnih turista čak tri puta godišnje na stotine folkloraša ovde stigne iz različitih krajeva Balkana. Lokalnom stanovništvu predstave svoju kulturu i tradicijuu, razmene iskustva sa ostalim ansamblima i uživaju na Egeju. Dovodi ih Anes Biberović. Iako živi u Srbiji, njegova misija je da pre svega mladi iz naših krajeva upoznaju prelepo mesto na Egeju i druže se.

“Evo, i ovog leta okupili smo Jugoslaviju u malom. Ovde je oko 800 folkloraša iz različitih krajeva Balkana. Neki od ovih mladih ljudi  su prvi put izašli iz svojih zemalja. Ovde predstavljaju tradicu svog naroda, ali se i druže i uživaju u ovom prelepom mestu, uče o istoriji, jer u ovom trokutu između Bergame, Troje i Efesa, svaki kamen je istorija”, kaže Anes, direktor folklornog festivala.

Njegov otac Besim je bio  poznati turistički radnik u Srbiji i Turskoj. Među onima je koji su otkrili ovo zanimljivo mesto, gde godinama dolaze gosti s Balkana. I sam folklorni festival učinio je da se među ljudima iz Srbije čuje za Sarimsakli.

Zato Anes danas ima i veliku podršku lokalnih vlasti. Kada gradonačelnika Ajvalika i Sarimsaklija Mesuta Ergina pitate koji je najvažniji događaj na obali Egeja rećiće vam da je to “Sarimsakli trophy”.

Sarimsakli se, kao mesto na turističkoj mapi Turske, pojavilo pre dvadesetak godina. Nekada je to bio miran ribarski gradić koji bi katkad ugostio po kojeg putnika namernika na putu ka većim Egejskim turističkim mestima. Sada ovo mesto pretenduje da bude na samom vrhu turskih letovališta.

 

piše: Zoran Maksimović

izvor: B92.net/putovanja; RTVNP

Podeli

Exit mobile version