Šarić na ponovljenom suđenju: Optužnica je izmišljena priča

548

Darku Šariću i ostalima iz grupe, koji su optuženi za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, danas je u Specijalnom sudu u Beogradu počelo ponovljeno suđenje. Šarić i još 12 optuženih odbacili su optužbe i izjasnili se da nisu krivi. Prvi put u sudnici su se pojavili optuženi Darko Tošić i Mihajlo Đoković.

Šarić je na početku ponovljenog suđenja rekao da “jezički razume šta piše u optužnici, ali da je ovako u opšte ne razume”, jer je, kako je ocenio, to izmišljena priča, uz lažna svedočenja.

“Neću više govoriti da nisam kriv, neka dokažu”, rekao je Šarić istakavši da za sudske optužbe i sve navode o njemu u medijima, nema dokaza.

Kako je rekao, lažni su i podaci koji su navedeni kao otežavajuće okolnosti u prvostepenoj presudi. Dodao je da nikada nije pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora, već je bio samo uslovno osuđivan.

Optužnica nije ponovo pročitana na početku novog postupka, pošto su svi učesnici sa njom već upoznati. Tužilaštvo je navelo da ostaje pri svim dokazima iz prethodnog postupka, uključući i presretnute telefonske razgovore, za koje tvrdi da su zakonito pribavljeni. Tužilaštvo smatra da su i ranije izneti iskazi svedoka saradnika validni.

Odbrana, s druge strane, tvrdi da je optužnica proizvoljna i da ne sadrži precizno mesto i vreme u kojem su navodna krivična dela počinjena. Naročito proizvoljnim, smatra navode da je “Darko Šarić dao naloge i finansirao pripadnike kriminalne grupe”.

Odbrana je zatražila da se presretnuti telefonski razgovori odbace kao dokaz, jer nije precizno utvrđeno čiji su zapravo glasovi na tim snimcima. Zatraženo je i da se utvrdi i precizira period u kojem su telefonski razgovori presretani i prisluškivani. Iskaze svedoka odbrana je ocenila kao lažne i najavila da će ih oboriti tokom postupka.

Predsednik Sudskog veća Siniša Petrović rekao je da će učiniti sve da ponovljeni postupak bude efikasan i ekonomičan.

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud u maju ukinuo prvostepenu presudu Šariću i ostalim članovima njegove grupe, kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca kokaina. Presuda je ukinuta zbog “bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Šarić je ostao u pritvoru.

Specijalni sud u Beogradu osudio je polovinom jula 2015. Šarića na 20 godina zatvora, a članovi njegove grupe osuđeni su na različite zatvorske kazne, od višemesečnih do višegodišnjih. Trojica optuženih su postali svedoci saradnici, devetorica su potpisali sporazum o priznanju krivice dok je u bekstvu još njih 12.

izvor: N1