Šarenkapić i Fetahović o Elbrusu: Uspon na najviši vrh Evrope nije bio lak

Članovi Planinarskog kluba Sandžak Mehmed Šarenkapić i Emir Fetahović bili su deo mešovite ekspedicije, koja je početkom avgusta izašla na najvišu tačku Evrope, planinu Elbrus čiji je vrh u Rusiji na visini od 5.642 metra.

Šarenkapić, koji je u planinarskih vodama od kraja osamdesetih godina prošlog veka, priznao je da uspon do vrha nije bio lak, iako su on i Fetahović bili izuzetno dobro fizički pripremljeni.

“Nedostatak kiseonika na toj visini dosta smeta i otežava penjanje. Kad smo stigli blizu vrha, bilo je drugačije nego inače. Pauze su mnogo češće. Sam uspon na vrh predstavlja posebno zadovoljstvo. Uspeli smo ono što malom broju ljudi pođe za rukom”, rekao je Šarenkapić.

Iza Fetahovića je trinaestogodišnje planinarsko iskustvo, a Elbrus i za njega predstavlja najveće iskušenje do sada.

U sklopu priprema, tandem iz Novog Pazara osvojio je Korab, koji je najviši vrh Albanije i Severne Makedonije, Rudoku na Šar planini, te najviši vrh Crne Gore, Zlu Kolatu na Prokletijama, kao i Dobru i Ravnu Kolatu.

“Psihološka priprema za napad na prvi vrh iznad 5.000 metara išla je zajedno sa fizičkom. Kako se telo oseća, takav je i duh. Spremali se oko šest meseci intenzivno, planinarili smo koliko smo mogli. Kondiciono i fizički, želeli smo da to budu iskušenja najsličnija usponu na Elbrus. Naravno, za takav uspon moraš biti i mentalno jak”, naveo je Fetahović.

On je najavio da u skorijoj budućnosti planira da popne neke od vrhova na Alpima, kao i Kilimandžaro.

Fetahović je ocenio da bi u gradu veličine Novog Pazara trebalo da bude više aktivnih planinara i sličnih akcija.

“S druge strane, naš klub dobro funkcioniše. Organizovani smo. Imamo vodiče i planinarski dom. Gradu bih zahvalio na pomoći jer su nas finansijski podržali u osvajanju Elbrusa. Pomažu našem klubu i planinarima da ostvare svoje sportske ciljeve”, dodao je Fetahović.

Gotovo u isto vreme, druga grupa novopazarskih planinara uspela je da dođe do još jednog vrha iznad 5.000 metara. Osvojen je Ararat u Turskoj sa najvišom kotom na 5.137 metara.

Šarenkapić je istakao da je to još jedan veliki uspeh za Planinarski klub Sandžak.

“Sjajan poduhvat naših seniora Fahira Demčovića, Faruka Idrizovića i Rešada Hasanbegovića. Ponosni smo na njih. Nije lako u tim godinama osvajati takve vrhove, a oni su bez problema uspeli. Čestitam im još jednom. Voleo bih i ja da uradim nešto slično”, rekao je Mehmed Šarenkapić.

M. Minić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO