Naslovna Vijesti Sarajlić: Bakir Izetbegović je bošnjački član Predsjedništva BiH

Sarajlić: Bakir Izetbegović je bošnjački član Predsjedništva BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić kazao je večeras novinarima u štabu ove stranke da je Bakir Izetbegović i ubuduće bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da se njegovo obraćanje javnosti očekuje oko 23 sata.

“Na više od 54 posto prebrojanih listića Izetbegović ima više od 40 posto glasova što je trend koji se ne može stići. Oko 40.000 glasova je razlike između njega i kandidata Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudina Radončića”, pojasnio je Sarajlić.

Dodaje da glasovi još nisu prebrojani u nekim općinama BiH u kojima je SDA tradicionalno pobjednik i tvrdi da se već može proglasiti pobjeda Izetbegovića, ali naglašava i da je tačna informacija da SDA vodi na svim nivoima vlasti u BiH.

Također, Sarajlić kaže, da će Ramiz Salkić najvjerovatnije biti potpredsjednik Republike Srpske, kao i da bi trebalo biti više poslanika SDA u Narodnoj skupštini RS-a nego je to do sada bio slučaj i da u SDA očekuju da budu i dio Vlade RS-a.

Kada je u pitanju koaliranje s drugim strankama, Sarajlić naglašava da je prerano o tome govoriti jer u štabu SDA se ne slavi budući da su svjesni situacije u BiH, a posebno stanja u državi nakon elementarnih nepogoda.

Najavio je da će se odmah nakon izbora krenuti u formiranje vlasti kako bi nova vlast odgovorila problemima u društvu.

Opći izbori koji su danas održani u Bosni i Hercegovini provode se za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Exit mobile version